Ceny warzyw rosną jak szalone. Drożej zapłacimy za prawie wszystko
Wystarczył rok, by w ciągu roku warzywa podrożały o 18,2 proc. - wynika z analizy koszyka zakupowego. Najbardziej podrożała kapusta czerwona, ziemniaki irga oraz buraki ćwikłowe.
Rekordowa inflacja oznacza również rekordowe ceny warzyw i owoców. Tak źle nie było od dawna, a liczby pokazują, że inflacja cofnęła nas w czasie o co najmniej dekadę. Przykładów nie trzeba szukać daleko. Ziemniaki odmiany irga w tym czasie zdrożały z 0,67 zł/kg do 1,1 zł/kg, czyli o 120 proc.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku owoców krajowych; o tej porze roku sprzedawane są głównie jabłka i gruszki. Licząc grudzień do grudnia, niemal o połowę na rynku hurtowym potaniały jabłka, najwięcej te z odmiany Lobo.
Rekordowo droga Wigilia. Seniorzy o świątecznych zakupach i konieczności zaciskania pasa
W przypadku owoców importowanych koszyk jest droższy o 13,4 proc., a warzyw - o ponad 25 proc. Najwięcej zdrożały granaty (52 proc.) i gruszki (35 proc.), a potaniały grapefruity (o 12 proc.). Z warzyw - najbardziej podrożała cukinia (136 proc.) ziemianki (o 138 proc.) i kalafiory (59 proc.)
Ponadto obserwowany jest dalszy wzrost cen na buraki ćwikłowe nawet do 2 zł/kg (odmiany walcowate). Brakuje natomiast krajowej rzodkiewki, w zamian rośnie jej import z Włoch. Bardzo drogie są cukinia i bakłażany z Hiszpanii - powód to brak konkurencji ze strony Turcji w tych asortymentach. Obecnie cukinia w hurcie kosztuje średnio 13 zł/kg, a bakłażan - 11 zł/kg.