Czym Polacy kierują się w czasie zakupów? Jest najnowszy raport
Dla ponad połowy Polaków najważniejszym kryterium przy wyborze produktów spożywczych jest dobry skład, zaraz potem cena – wynika z badania Barometr Providenta. Respondenci wskazali także, co stanowi główną przeszkodę w zdrowym odżywianiu.
Najważniejsze informacje
- 54,9 proc. Polaków wybiera produkty spożywcze ze względu na dobry skład.
- Wysokie ceny są główną barierą dla zdrowego odżywiania.
- Młodsi i starsi konsumenci różnią się podejściem do zakupów i niemarnowania żywności.
Z najnowszego badania Barometr Providenta wynika, że ponad połowa Polaków (54,9 proc.) przy wyborze żywności kieruje się przede wszystkim jej składem. Cena pozostaje istotna dla 51,5 proc. ankietowanych, ale coraz więcej osób analizuje etykiety i porównuje produkty przed zakupem.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Aż 48,3 proc. respondentów wskazuje, że wysokie ceny produktów dobrej jakości są główną przeszkodą w zdrowym odżywianiu. Ponad 20 proc. badanych zwraca uwagę na wszechobecność żywności wysoko przetworzonej, a niemal co piąty narzeka na trudności z dostępem do zdrowych produktów.
Badanie pokazuje wyraźne różnice między pokoleniami. Młodzi konsumenci między 18 a 24 rokiem życia najczęściej kierują się ceną. Taką odpowiedź wskazało 70,3 proc. z nich. Dla tej grupy wiekowej kraj pochodzenia produktu ma niewielkie znaczenie. Z kolei osoby powyżej 65. roku życia częściej zwracają uwagę na pochodzenie żywności — taką deklarację złożyło 39,4 proc. z nich. Respondenci z tej grupy wiekowej znacznie częściej planują zakupy z wyprzedzeniem.
Polacy coraz rzadziej marnują jedzenie
Coraz więcej osób wdraża praktyki ograniczające marnowanie żywności. Ponad połowa Polaków planuje posiłki z wyprzedzeniem lub zamraża nadmiar produktów. Młodsi chętniej korzystają z aplikacji takich jak Too Good To Go, a starsi wolą tradycyjne metody, jak planowanie i zamrażanie.
Polacy nie kupują impulsywnie, częściej analizują etykiety, porównują produkty i planują zakupy z wyprzedzeniem, a zdrowe odżywianie i ograniczenie marnotrawienia żywności staje się przemyślanym wyborem wielu z nas - wskazuje rzeczniczka prasowa Provident Polska Karolina Łuczak, cytowana przez Polską Agencję Prasową.
Według Barometru Providenta największymi wyzwaniami w zdrowym odżywianiu są nie tylko wysokie ceny, ale też ograniczona dostępność wartościowych produktów. Co piąty ankietowany (20,2 proc.) wskazuje na wszechobecność wysoko przetworzonej żywności, a 19,2 proc. zauważa trudności z dostępem do dobrej jakości artykułów. Dla 10,7 proc. główną przeszkodą jest brak czasu na przygotowywanie posiłków.
Badanie przeprowadzono w sierpniu 2025 r. metodą CAWI na próbie 1001 dorosłych Polaków.