Facebook i Instagram reagują na masakrę w Buczy. Meta wydała oświadczenie

Platformy społecznościowe Facebook i Instagram miały blokować hashtagi dotyczące masakry ludności cywilnej w Buczy. Do sprawy odniósł się rzecznik firmy Meta. Andy Stone poinformował, że zadziałały algorytmy wyłapujące zdjęcia przemocy. Stone zapowiedział odblokowanie tych hashtagów.

Facebook i Instagram reagują na masakrę w Buczy. Meta wydała oświadczenie
Masakra w Buczy (East News, Lafargue Raphael/ABACA)

Zbrodnia w Buczy wstrząsnęła opinią publiczna na całym świecie. Zdjęcia cywilów, którzy zostali zabici przez rosyjską armię, były udostępniane przez użytkowników na wszystkich możliwych portalach społecznościowych. Jednak, jak informuje Reuters, zdjęcia oznaczone hashtagami #bucha i #buchamassacre były blokowane przez Facebooka. Za ograniczanie zasięgów tych postów odpowiedzialny jest algorytm, który miał automatycznie blokować treści związane z przemocą. Ograniczenia zostały usunięte przez właściciela Facebooka i Instagrama.

Stało się to automatycznie z powodu treści graficznych, które ludzie publikowali za pomocą tych hashtagów. Kiedy wczoraj poinformowano nas o problemie, szybko przystąpiliśmy do odblokowania hashtagów – napisał na Twitterze rzecznik spółki Meta Andy Stone.
Trwa ładowanie wpisu:twitter

Zasięgi zdjęć z Buczy były też ograniczane przez algorytmy Instagrama, który też należy do spółki Meta. Facebook i Instagram zezwalają na publikowanie graficznych i brutalnych treści, jeśli są one udostępniane w celu podniesienia świadomości na temat możliwych naruszeń praw człowieka, ale usuwają je, jeśli są wyjątkowo dosadne lub przedstawiają cierpienie – wyjaśnia Reuters.