Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|
aktualizacja

GIS ostrzega. Salmonella w popularnych jajkach

2
Podziel się:

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem wskazanej niżej partii jajek z Siedlec. Na powierzchni skorupek jaj oraz w ich treści wykryto bowiem niebezpieczną dla zdrowia bakterię.

GIS ostrzega. Salmonella w popularnych jajkach
Zdjęcie ilustracyjne. (Pixabay)

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska

Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 06.12.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338

Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903

Producent poinformował wszystkich odbiorców przedmiotowej partii jaj celem ustalenia stanów, zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii jaj wyżej wymienionych, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Zobacz także: Policjant uratował życie mężczyzny. Nagranie reanimacji w autobusie miejskim w Warszawie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(2)
patrzacy z bo...
7 miesięcy temu
to dopiszcie ze spozywac tylko po ugtowaniu lub smarzeniu, bakcyl ginie cos okolo 80 dych, to wczym problem?
LLLLLL
7 miesięcy temu
To dlaczego są dopuszczone do sprzedaży.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić