Jak rozpoznać zdrowe wędliny? Producent mówi, na co zwrócić uwagę
Według statystyk każdy Polak zjada prawie 20 kg wędlin w ciągu roku. Wiadomo jednak, że wędlina wędlinie nierówna. Jak więc rozpoznać te zdrowsze i czym kierować się w trakcie zakupu wyrobów mięsnych?
Reporter programu "Uwaga!" TVN postanowił zgłębić temat wędlin dostępnych w sklepach. Jak się okazuje w Polsce działa ponad 1200 zakładów przemysłu mięsnego, które produkują rocznie 4 tys. ton wędlin na dobę.
W programie "Uwaga!" TVN na temat wędlin wypowiadał się Janusz Marcyniuk, właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego i były sportowiec. Marcyniuk zajmuje się naturalną hodowlą drobiu i produkcją naturalnych wędlin.
Zacząłem węszyć, szukać, jakie technologie były kiedyś. Wtedy nie było mowy o żadnej chemii. Jeden rzeźnik dał mi książkę z recepturami i tam czytamy na przykład: kiełbasa czosnkowa parzona, przyprawy, sól, pieprz naturalny, czosnek, kolendra, papryka, majeranek. Koniec. Tu nigdzie nie ma nic o dodatkach, ulepszaczach. I tak jest przy każdej pozycji - mówi w programie "Uwaga" Janusz Marcyniuk, właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego.
Czytaj także: Odkrył w pluskwy mieszkaniu. To usłyszał od spółdzielni
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naszpikowana chemią. Codziennie lądują na twoim stole
Pan Janusz tłumaczy, że naturalna szynka nigdy nie jest okrągła. Oznacza to, że większość sklepowych szynek na w składzie niekiedy więcej dodatków niż samego mięsa.
Woda, chemia, mąka, inne składniki, które powodują, że ostatecznie ona jest taka ładna, opuchnięta. W zależności od technologa można uzyskać dowolny kształt. Technologia tak poszła do przodu, że dochodzi do "rozmnożenia" mięsa - tłumaczy pan Janusz.
Podobnie jest z parówkami, które przecież tak często lądują na talerzach nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Czym kierować się podczas zakupu parówek dobrej jakości?
Wystarczy rzut oka na skład, przede wszystkim na pierwszy składnik. Powinno to być mięso i powinno go być jak najwięcej. Ja wybierałabym te, w których jest powyżej 90 procent mięsa - mówi w programie "Uwaga!" TVN Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.
Jak rozpoznać dobrą wędlinę drobiową i kiełbasę?
Gołym okiem można stwierdzić, która z tych wędlin jest najlepsza, ma największą zawartość mięsa, bo na to przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę i najmniejszy dodatek takich produktów jak azotyny sodu - tłumaczy Anna Markowska, doradczyni żywieniowa.
Jeżeli chodzi o dobrej jakości kiełbasę to w składzie powinny znaleźć się jedynie mięso i przyprawy. - Tu nie ma ściemy. Są grube kawałki szynki w środku. Dajemy 100 procent mięsa plus przyprawy. Koniec. Jak widzimy duże kawałki mięsa, to jest okej. Każdy producent jest zobowiązany do podania składu swojego produktu. Jeśli nie ma w nim nigdzie "E", to jest dobrze - podkreśla w programie pan Janusz.