Jaki majonez najlepszy, Kielecki czy Winiary? Makłowicz odpowiedział
Na wigilijnym stole tradycyjnie pojawiają się potrawy z majonezem. Od lat Polacy dyskutują na temat tego, jaki jest najlepszy — Kielecki czy marki Winiary? Odpowiedź znanego krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza nie pozostawia żadnych złudzeń.
To jest już ostatni dzwonek na przygotowania się do świąt, dlatego Polacy szturmują sklepy spożywcze, aby zdążyć kupić wszystkie niezbędne świąteczne produkty. Tradycyjnie na wigilijnym stole pojawia się sałatka jarzynowa, której kluczowym składnikiem jest majonez.
Winiary czy Kielecki? Odpowiedź Makłowicza
To, jaki wybrać, dzieli Polaków od wielu lat. Niektórzy wolą tradycyjny Kielecki, inni — Winiary, ale są też i miłośnicy innych marek. Wybór majonezu na świąteczny stół tak mocno nurtuje Polaków, że głos w tej sprawie postanowił zabrać słynny krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
Odpowiedź eksperta jest jednoznaczna. W święta poleca użyć majonezu... domowego. Jak twierdzi, jego przygotowanie zajmie nam jakieś 10 minut, a efekt będzie dużo lepszy niż kupienie go w sklepie.
Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeśli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe! — odpowiedział.
Świąteczne przepisy Makłowicza
Robert Makłowicz na swoim kanale na YouTube nie zdradza, jak wygląda jego idealna sałatka jarzynowa, ale przedstawia tam liczne świąteczne przepisy. Pokazywał m.in., jak przyrządzić barszcz z pieczonymi pierożkami z kruchego ciasta z farszem grzybowo-kapuścianym lub tort z dyni i migdałów.