Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|
aktualizacja

Przepis na karpia według Makłowicza. Sekretny składnik czyni cuda

68
Podziel się:

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Przedstawiamy więc przepis na wigilijnego karpia według Roberta Makłowicza. Jeden składnik szczególnie was zaskoczy.

Przepis na karpia według Makłowicza. Sekretny składnik czyni cuda
Przepis na karpia wg Roberta Makłowicza. (Pixabay, Instagram)

Ciężko sobie wyobrazić wigilię Bożego Narodzenia bez karpia. Robert Makłowicz przygotowuje karpia na święta w nietypowy sposób. Oczyszczonego karpia wystarczy przyprawić i zalać piwem oraz dodać pokrojone warzywa. Ryba jest gotowa już po ok. 25 minutach. Smacznego!

Przepis na karpia wigilijnego wg Roberta Makłowicza. Składniki:

  • 1 karp
  • 2 duże cebule
  • 2 marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 butelka jasnego piwa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis na karpia wigilijnego wg Roberta Makłowicza. Wykonanie:

  • oczyszczonego karpia umyj i pokrój w dzwonka
  • następnie posól i wyłóż do garnka wysmarowanego masłem
  • warzywa pokój w kostkę i dodaj do garnka
  • dodaj miód i zalej całość piwem, dopraw sola i pieprzem i zagotuj
  • karpia gotuj przez 5 minut na dużym ogniu, następnie przez 15 minut na małym ogniu
  • karpia podawaj z sosem powstałym podczas gotowania, posyp pokrojoną świeżą pietruszką
Zobacz także: Serowe ciasteczka tylko z czterech składników. Banalny przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(68)
Szlachcic
5 miesięcy temu
Nie wiem co z tego wyjdzie, ale jutro tak zrobię karpia. Ale panie Makłowicz, jak to będzie tak "dobre" jak miały być klopsiki z Brukselą to.... Pan wie co.
Pan Karp
6 miesięcy temu
który jest ten sekretny składnik myślę że Karp
talerz
6 miesięcy temu
Daj spokój, swoim jadem zatrujesz wszystkie potrawy.
serio?
6 miesięcy temu
I wyjdzie taki jak na zdjęciu, prawda?
pawel-
6 miesięcy temu
następne moherowe święto niszczenia drzew u Makłowicza +++
Mila
6 miesięcy temu
Ten karp tak gotowany się rozpadnie na bank
Olo
6 miesięcy temu
Maklowicz fajny do czasu jak nie mieszał się do polityki. Teraz jest wtej TVN i pluje na rząd a tyle kasy wziął z TVP. KANALIĘ WYKORZYSTUJĄ GO
Diony
6 miesięcy temu
To najpierw trabicie ze karp bedzie mial kosmiczna cene..a teraz dajecie przepisy..
Lolek
6 miesięcy temu
Żeby karpia nie było czuć mułem trzeba zdjąć z niego skórę albo wyczyścić ja ze śluzu -bo to on tak śmierdzi- należy krótko ją sparzyć bardzo gorącą wodą,polewając po skórze ,zeskrobać pod bieżącą wodą śluz .Reszta wg uznania.
Dobra wróżka
6 miesięcy temu
Moja babcia na 12h przed kolacją karpia kroiła w pół dzwonka soliła i delikatnie skropliła cytryna. Potem przed kolacją obtaczala w mące i smażyła. Żaden inny karp mi nie smakuje tak jak ten od mojej babci. Ale każdy ma swoje tradycje i smaki.
Kamil
6 miesięcy temu
Ja mam jeszcze prostszy i chyba to jest najsmaczniejsza wersja. Karp umyty jest solony, jajko bułka tarta. Po czym smażony na maśle klarowanym. Cały sekret tkwi w prostocie.
........
6 miesięcy temu
Karp smażony w galarecie
ha ha
6 miesięcy temu
Makłowicz chciał zebrać najlepsze przepisy i wstawił podpuchę......A wy piszcie!Tak robią wszyscy-wrzucają tekst i internauci rozwiązują problemy....A ministry biorą kasę!
jury
6 miesięcy temu
Ja sam wiem jak sobie upitrasić karpia - panie makłowicz pan mi może jedynie spaprać rybkę , ale nie dopuszczę pana do tego !!!!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić