Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ESO
|
aktualizacja

Tak barszcz wigilijny robi mistrz. Przepis Roberta Makłowicza

33
Podziel się:

Robert Makłowicz chętnie dzieli się swoimi przepisami. Z okazji zbliżających się świąt na swoim kanale na YouTube opublikował nagranie, w którym zdradził, jak gotuje wigilijny czerwony barszcz.

Tak barszcz wigilijny robi mistrz. Przepis Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz. (Instagram)

W rodzinnym domu Roberta Makłowicza od zawsze na wigilię serwowano barszcz czerwony. Na prośbę swoich obserwatorów popularny krytyk kulinarny podzielił się swoim ulubionym przepisem na tę świąteczną zupę. Do przygotowania najlepszego barszczu wigilijnego należy ugotować wywar grzybowy, jarzynowy i buraczany, po czym wszystkie należy ze sobą połączyć. Smacznego!

Przepis na barszcz wigilijny wg Roberta Makłowicza. Składniki:

proporcja na 4 l litrowy słój:

  • 4 kg buraków z ekologicznej uprawy
  • 2 główki czosnku
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • letnia, osolona przegotowana woda

Wywar jarzynowy:

  • 1 duży pęczek włoszczyzny jak do rosołu (bez kapusty)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • 2 l wody

Wywar grzybowy:

  • 100 g suszonych prawdziwków (ew. podgrzybków)
  • sól
  • ok. 500 ml wody

Przepis na barszcz wigilijny wg Roberta Makłowicza. Wykonanie:

  • buraki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do słoja , a następnie przekładaj je obranymi z łupek i przekrojonymi na pół ząbkami czosnku
  • dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe
  • zalej wszystko letnią, przegotowaną i osoloną wodą
  • słój zamknij i odstaw na minimum 3-4 dni
  • grzyby namoczy w ok. 500 ml wody, następie posól i ugotuj je do miękkości
  • grzyby odcedź zachowując wywar
  • z podanych składników ugotuj wywar jarzynowy i ponownie odcedź, zachowując wywar
  • zakwas buraczany przecedź, zachowując płyn
  • połącz wszystkie wywary: grzybowy, jarzynowy i buraczany, podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania (wówczas barszcz straci kolor)
  • dopraw barszcz wigilijny do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
Zobacz także: Prosty przepis na myśliwski bigos. Idealny na Święta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(33)
sssssss
5 miesięcy temu
Skąd wiecie że mistrz? Bo gotował w tv? Może niesmaczne ale medialne i dlatego mistrz?
Barszcz.
5 miesięcy temu
Miszcz gadania i kieliszka.
Ewa-Maria
5 miesięcy temu
W moim domu w tym dniu króluje zupa grzybowa.
Ibran
6 miesięcy temu
A jaki barszcz ten miszcz patelni poleci tym, co nie obchodzą Wyłyji?
WEDŁUG
6 miesięcy temu
Makłowicza, to nie znaczy, że przepis Makłowicza. Fajny gawędziarz, ale kucharz-amator.
Genowefa Pigw...
6 miesięcy temu
Ten pan nie umie gotować - do jego barszczu trzeba aż 10 dkg suszonych prawdziwków? Tyle to mnie wystarcza na całą zimę ...
ha ha ha
6 miesięcy temu
No ale Makłowicz to nawet wodę na herbatę przypala!
niewidomy
6 miesięcy temu
czy mogę jednak przegotować ?
mlewy
6 miesięcy temu
jeden problem koło mistrza może siedziała on jest tylko cho menem nic więcej
Wieden
6 miesięcy temu
Fajny gość, ale żeby tak nie machał tymi rękami jak karateka :)
DEŁ
6 miesięcy temu
Czemy w tych Polakach tyle złośliwości. Nie lubisz Go to nie oglądaj, nie czytaj, nie stosuj jego przepisów, olewaj Jego porady. Mądrzejszy nie jesteś. Kogo to obchodzi co o nim myślisz?
KRÓL KRÓLÓW
6 miesięcy temu
NIE WIEM PO CO ZAMIESZCZANE SĄ TE WSZYSTKIE KULINARNE PRZEPISY, SKORO I TAK WIĘKSZOŚĆ BĘDZIE JADŁA USZKA ZAKUPIONE W BIEDRONCE Z BARSZCZEM CZERWONYM Z KARTONU!
Obserwator
6 miesięcy temu
Dlaczego reklamujecie tego ignoranta? Przecież on nie ma pojęcia o gotowaniu! To raczej łakomy żarłok. A sposób w jaki wygryzł Wachowicz jest godny napiętnowania.
Misfits
6 miesięcy temu
PRZEPIS NIEZŁY JEDNAKOWOŻ JAKI TO ZNOWU MISTRZ ?!?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić