Lepiej nie kupuj. Bakterie w co drugim przebadanym lodzie z automatu

7

Niemal co drugi lód z automatu jest skażony bakteriami - wynika z wyrywkowego badania przeprowadzonego przez zachodniopomorski sanepid. Wyniki analizy wzbudzają niepokój. Przed następnym sięgnięciem po ten chłodzący przysmak lepiej dwa razy się zastanowić.

Lepiej nie kupuj. Bakterie w co drugim przebadanym lodzie z automatu
Prawie co drugi lód z automatu z bakteriami (Pixabay)

Nowe ustalenia Zachodniopomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Szczecinie mogą załamać miłośników lodów. Wnioski nie są optymistyczne.

Niepokojące wnioski sanepidu. Bakterie w lodach nad morzem

Do badania zachodniopomorski sanepid wytypował 43 lokale serwujące lody z automatu w obleganych turystycznych miejscowościach, głównie nadmorskich. Następnie w ramach wyrywkowych kontroli z 43 partii zimnego przysmaku pobrano 215 próbek.

Dobra wiadomość jest taka, że w lodach nie wykryto bakterii Salmonelli ani Listeria monocytogenes, która odpowiada za większość zatruć pokarmowych na świecie. W aż 90 próbkach znaleziono natomiast podwyższoną ilość bakterii Enterobacteriacae.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Transport mrożonek w trakcie upałów. Dietetyk alarmuje ws. ponownego mrożenia lodów

Jak poinformował sanepid, zanieczyszczenie tymi bakteriami świadczy o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji lodów. W sumie norm sanitarnych nie spełniło prawie 42 procent analizowanych próbek.

Jedenastu właścicieli punktów, w których wykryto bakterie, otrzymało zakaz produkcji i sprzedaży lodów. Działalność będą mogli wznowić, dopiero gdy otrzymają prawidłowe wyniki badań. Siedmioro przedsiębiorców poinformowano o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego.

Za zakwestionowane wyniki badań przedsiębiorcy zostaną obciążeni ich kosztami oraz kosztami kontroli sprawdzających - przekazał zachodniopomorski sanepid w komunikacie.

Lody lepiej kupować w sprawdzonych miejscach

Wyniki badań skłaniają do przemyślenia swoich decyzji konsumenckich. Przed zdecydowaniem się na zakupienie lodów z automatu, lepiej dobrze przyjrzeć się lokalowi lub sprawdzić jego opinie. Jeszcze bezpieczniejsze będzie kupowanie lodów naturalnych, gałkowych, w sprawdzonych lodziarniach.

Spożycie produktów, w których znajdują się bakterie Enterobacteriaceae, może bowiem prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Na nieprzyjemne objawy szczególnie narażone są osoby osłabione lub cierpiące na schorzenia związane z układem pokarmowym.

Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić