Szykują się problemy dla Polski? Wielka Brytania rozważa zakaz

91

Wielka Brytania rozważa wprowadzenie zakazu polskiego kurczaka po gwałtownym wzroście salmonelli. Już nie pierwszy raz, gdy brytyjskie agencje rządowe ostrzegają przed polskim drobiem.

Szykują się problemy dla Polski? Wielka Brytania rozważa zakaz
Szykują się problemy dla Polski? Wielka Brytania rozważa zakaz (Pixabay)

Brytyjscy szefowie bezpieczeństwa żywności rozważają wprowadzenie zakazu na niektóre polskie produkty drobiowe w odpowiedzi na rosnącą liczbę infekcji salmonellą.

W piśmie wysłanym w grudniu do Komisji Europejskiej i Głównego Inspektoratu Weterynarii urzędnicy wyrazili zaniepokojenie brakiem walki z chorobą w przypadku skażonego mięsa i jaj eksportowanych do Wielkiej Brytanii.

Ze względu na znaczące ryzyko dla zdrowia publicznego rozważamy dostępne nam opcje ochrony brytyjskich konsumentów -  napisali dyrektor naczelna Agencji ds. Standardów Żywności (FSA), Emily Miles i główna brytyjska weterynarz Christine Middlemiss.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niszczył auta na parkingu. Wszystko nagrały kamery

W piśmie, do którego dotarli angielscy dziennikarze, podkreślono duży wzrost liczby przypadków salmonelli u polskiego drobiu od czasu, gdy FSA (Agencja Standardów Żywności) ostatni raz podnosiła tę kwestię na forum publicznym.

Wymieniono w nim sześć głównych epidemii, które w ostatnich latach spowodowały co najmniej 2680 infekcji u ludzi i kilka zgonów. Liczby te nie zostały wcześniej potwierdzone przez rząd Wielkiej Brytanii.

Pierwszy apel nie poskutkował?

W grudniu FSA powiedziała konsumentom, aby "zachowali ostrożność" podczas obchodzenia się ze schłodzonym i mrożonym kurczakiem i indykiem, w związku z badaniem wielu szczepów salmonelli powiązanych z polskimi produktami drobiowymi importowanymi do Wielkiej Brytanii.

Niepokojący jest wzrost sprzedaży antybiotyków uznawanych w Polsce za niezwykle ważne do stosowania w gospodarstwach rolnych. Leki takie powinny być zarezerwowane jako leczenie ostateczne - mówili przedstawiciele Agencji Standardów Żywności w Wielkiej Brytanii.

Przypomnijmy, że choroba Salmonella powoduje bóle brzucha, wymioty i biegunkę.

Objawy zwykle ustępują samoistnie w ciągu kilku dni, jednak mogą być poważniejsze z gorączką i odwodnieniem, szczególnie u małych dzieci, kobiet w ciąży i osób z osłabionym układem odpornościowym - powiedziała Lesley Larkin z UKHSA.
Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić