Najdroższe jedzenie świata. Dlatego tyle kosztuje
Gąska sosnowa
Występują przede wszystkim w Japonii, chociaż rosną również w kilku innych azjatyckich krajach. Insekty i drzewa rozprzestrzeniające się na terenach, gdzie rosły te grzyby, spowodowały, że stały się one bardzo rzadkie. Ich ceny sięgają nawet 600 dolarów za kilogram. Uprawa gąski sosnowej nie jest możliwa, dlatego istnieje groźba, że grzyby te niedługo zupełnie znikną.
Kawa kopi luwak
Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Wytwarzana jest z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów łaskuna. Zjada on tylko najlepsze owoce. Ziarna, przechodząc przez przewód pokarmowy zwierzęcia, tracą gorzki smak, a kawa z nich wytwarzana zyskuje nowy, łagodny aromat. Rocznie wytwarza się 300-400 kg kopi luwak, dlatego też jej cena sięga nawet tysiąca euro za kilogram.
Kawior z jesiotra albinosa
Najdroższy kawior na świecie wcale nie pochodzi z Rosji i nie jest czarny. Ikrę pozyskuje się co prawda z bieług (jesiotr europejski), ale zajęcie to stało się domeną Irańczyków. Kawior odznacza się jasnożółtą barwą. Za kilogram zapłacić trzeba nawet 10 tys. dolarów. Sama ryba jest rzadka, a jaja pozyskuje się jedynie od osobników ok. stuletnich.
Szafran
Najdroższa przyprawa na świecie. Zbierana jest wyłącznie ręcznie, a na 1 kg przyprawy potrzeba zebrać - wg różnych źródeł - 150-300 tys. kwiatów. To dlatego jego cena osiąga niebotyczne rozmiary. W Polsce za paczuszkę 0,2 g zapłacimy ok. 5 zł, czyli 25 tys. złotych za kilogram.
Trufla biała
Jej cena, sięgająca nawet 2 tys. euro za kg, wynika z kilku czynników. Chodzi o specyficzne warunki, jakich trufle potrzebują do wzrostu, metody zbierania i zabezpieczenia. Na samej górze tej listy jest niezwykły smak i aromat. Występują niezwykle rzadko m.in. w północnych i środkowych Włoszech oraz na południu Francji. Pojawiają się głównie w okresie od października do grudnia.
Steki wagyu
Wagyu to ogólna nazwa kilku ras mięsnego bydła japońskiego, o wyjątkowej jakości i wysokiej cenie. Hodowane jest w specyficzny sposób. Zwierzęta jedzą wyłącznie ekologiczną, certyfikowaną paszę, a piją piwo. Hodowcy za pomocą specjalnych rękawic z trawy delikatnie wmasowują sake w ciało krowy. Oprócz tego zwierzętom puszczana jest muzyka klasyczna, aby były jak najbardziej zrelaksowane. Dzięki temu dają mięso delikatne i aromatyczne, o wyjątkowej marmurkowości. I cenie, która sięga nawet 500 dolarów za kilogram.
Jamon Iberico
Najdroższa szynka świata. Hiszpanie produkują ją ze specjalnej rasy świń, karmionych specjalną paszą i mających dużo ruchu. Dzięki temu mięso nie jest tak tłuste, jak zwierząt hodowanych w zamknięciu. Szynka marynowana jest w soli morskiej i dojrzewa 2-3 lata. Cena? Zwykle ok. 350 euro za kg.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.