10 produktów mięsnych pilnie wycofanych ze sklepów. Sieć wydała komunikat
Sieć Auchan wycofuje mięso drobiowe z powodu zagrożenia ptasią grypą. Klienci proszeni są o niespożywanie konkretnych produktów, które opisano w komunikacie.
Sieć sklepów Auchan poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży mięsa drobiowego pochodzącego z obszarów objętych ptasią grypą. Decyzja ta została podjęta po otrzymaniu informacji od dostawcy.
W trosce o Wasze bezpieczeństwo firma Auchan po otrzymaniu informacji od dostawcy Wipasz S.A. wycofuje poniższe produkty, z uwagi na pochodzenie surowca z obszaru objętego ptasią grypą — przekazano na stronie firmy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Delicje w Gdyni to perełka na mapie gastronomicznej. Tu zjesz krem sułtański i słynny torcik
Klienci, którzy nabyli wskazane w komunikacie partie mięsa, nie mogą go spożywać. Powinni je wyrzucić lub oddać do sklepu. Jeśli skorzystają z drugiej opcji, Auchan za okazaniem dowodu zakupu zwróci pełną należność.
To nie pierwszy przypadek w tym roku, gdy u zwierząt wykryto ptasią grypę. W 2025 roku na terenie całej Polski odnotowano aż 70 ognisk tej choroby. Tak stało się m.in. w Wielkopolsce (miejscowości Zaparcin i Będlewo).
Tam, jak poinformował Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, Grzegorz Wegiera, zutylizowano milion kur niosek. Wszystko po to, by zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby.
Inny przypadek miał miejsce na Warmii i Mazurach. W lesie nieopodal Janowca Kościelnego znaleziono porzucone padłe zwierzęta. Wykonano badania, z których wynika, że były zarażone. Naukowcy apelują o dalsze testy mięsa dostępnego w polskich sklepach.
Ptasia grypa w serach? Naukowcy ostrzegają
Ptasia grypa, znana jako H5N1, to wirus, który może zagrażać ludziom. Choć przypadki zakażeń są rzadkie, mogą prowadzić do poważnych infekcji. Najczęściej dochodzi do objawów po bliskim kontakcie z zakażonymi ptakami lub pochodzącymi od nich wydzielinami.
Aby zmniejszyć ryzyko, należy tego unikać, dbać o higienę w gospodarstwach i stosować wszelkie zalecane środki ochronne. Wirus może przetrwać nie tylko w mięsie, ale także serach z mleka niepasteryzowanego.
Tego odkrycia dokonano niedawno. Specjaliści sugerują, że bezpieczniejsze mogą być sery o większej kwasowości, które mogą dezaktywować wirusa.