Ciemna woda to nie odpad. Włoszka piła ją dwa razy dziennie i dożyła 98 lat
Tajemniczo brzmiąca ciemna woda to prawdziwy skarb natury, choć przez lata ignorowany. Badania z czasopisma "Frontiers in Nutrition" wskazują, że regularnie spożywanie tego mętnego cuda wspierać zdrowie serca, jelit i pomagać w walce z nowotworami. Propagatorka ciemnej wody zwanej OMW dożyła 98 lat.
Ciemna woda, znana też jako Olive Mill Wastewater (OMW), to mętna ciecz powstająca przy tłoczeniu oliwy z oliwek. Podczas produkcji oddziela się oliwa – złocisty płyn – od reszty, która zawiera wodę, miąższ i skórki oliwek.
Ta pozostałość przez lata była traktowana jako odpad, a czasem problem środowiskowy, bo ma intensywny zapach i ciemną barwę. Okazuje się jednak, że właśnie w tym "odpadzie" kryje się prawdziwa bomba zdrowotna.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Ciemna woda jest bogata w polifenole, czyli naturalne związki o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a ich zawartość jest nawet dziesięciokrotnie wyższa niż w samej oliwie. Tak uważają autorzy artykułu w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition", ale nie tylko oni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Już wcześniej ze zbawiennych właściwości tej cieczy korzystała Nonna Caterina. Włoszka przez wiele lat piła pół szklanki ciemnej wody dwa razy dziennie. Dożyła 98 lat. Jej przypadek zainteresował naukowców, którzy zaczęli badać ciemną wodę, ostatecznie potwierdzając jej potencjał jako naturalnego suplementu diety.
Ekstrakty z ciemnej wody mają działanie prozdrowotne, bo zawierają m.in. hydroksytyrozol i oleaceinę, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Naukowcy wskazują, że spożycie niewielkiej ilości – już 25 ml dziennie – dostarcza więcej polifenoli niż litr oliwy. Można dodawać ją do smoothie, soków czy herbaty.
Ścieki z tłoczni oliwek zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy i związków bioaktywnych, które nie trafiają do oliwy z oliwek. To prawdziwy koncentrat zdrowia — tłumaczyła dr Pamela Tambini na łamach amerykańskiego magazunu "Food & Wine".
Na co pomaga ciemna woda?
Polifenole z ciemnej wody wspierają układ sercowo-naczyniowy, działają prebiotycznie w jelitach, a także mogą wspomagać walkę z nowotworami, zwłaszcza jelita grubego, piersi i prostaty. Dodatkowo wykazano działanie przeciwzapalne i regeneracyjne, co czyni ją wartościowym dodatkiem do diety każdego, kto chce wspierać zdrowie w sposób naturalny.
Choć ciemna woda (OMW) ma wiele prozdrowotnych właściwości, nie zastępuje zbilansowanej diety ani opieki medycznej. Przed wprowadzeniem jej do codziennego jadłospisu warto skonsultować się z lekarzem, szczególnie osoby z przewlekłymi schorzeniami lub przyjmujące leki.