Jest decyzja biskupów. Wiadomo, czy w piątek można zjeść mięso
Biskupi z Torunia, Bydgoszczy i Włocławka zdecydowali, że w piątek (20 czerwca) po Bożym Ciele można jeść mięso. Duchowni wydali specjalną dyspensę na spożywanie pokarmów mięsnych. Taką decyzję podjęło też większość innych hierarchów w całej Polsce.
Piątek to dla katolików dzień bez pokarmów mięsnych. Mieszkańcy wielu regionów Polski nie muszą jednak rezygnować dziś (20 czerwca) z grillowania, pieczonej karkówki czy kiełbasy z ogniska.
Biskupi w wielu polskich diecezjach zdecydowali, że dzień po Bożym Ciele będzie wolny od zakazu spożywania pokarmów mięsnych. Dyspensy udzielili m.in. biskupi w Bydgoszczy, Toruniu, Włocławku, Warszawie, Gnieźnie, Wrocławiu, Szczecinie i Białymstoku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty
Dyspensa nie jest jednak bezwarunkowa. Wierni są zobowiązani do modlitwy za pokój na świecie lub jałmużny (np. na rzecz głodnych, bezdomnych lub ubogich, w dowolnej wysokości). Zgodnie z obowiązującymi przepisami kościelnymi, wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w piątek to obowiązek każdego katolika.
Od tej zasady są jednak wyjątki. TVP3 Bydgoszcz przypomina, że w trzech przypadkach katolicy mogą jeść mięso w piątek. To "piątki, w których wypada uroczystość (np. Boże Narodzenie), dni w randze uroczystości (np. piątek w Oktawie Wielkanocy) oraz gdy zostanie udzielona dyspensa zgodnie z przepisami prawa kanonicznego".
Dlaczego biskupi udzielili dyspensy w piątek po Bożym Ciele? Wszystko dlatego, że wypada on w dzień po wolnym dniu od pracy. Chodzi o ulgę dla katolików oraz oszczędność przygotowywanych wcześniej pokarmów mięsnych.
Zasada dyspensy nie jest obowiązkowa dla wszystkich biskupów. Przed zjedzeniem karkówki katolicy powinni upewnić się, czy w ich diecezji został zdjęty zakaz spożywania pokarmów mięsnych w dany piątek w miesiącu.