Masz ten produkt w domu? GIS ostrzega przed jego użyciem
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące łyżki do ryżu Eotia. Produkt może być niebezpieczny dla zdrowia konsumentów.
Najważniejsze informacje
- GIS ostrzega przed łyżką do ryżu Eotia z Chin
- W produkcie wykryto szkodliwe aminy aromatyczne
- Konsumentom zaleca się nieużywanie wskazanej partii
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu niebezpiecznych substancji w łyżce do ryżu marki Eotia. Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały obecność pierwszorzędowych amin aromatycznych, które mogą przenikać do żywności podczas użytkowania produktu.
Ostrzeżenie dotyczy łyżki do ryżu Eotia o numerze partii CMS-35278, Art. No. YD422512, z kodem kreskowym 8 002020 352789. Dystrybutorem produktu jest firma Comes Import-Export z Bolszewa, a krajem pochodzenia są Chiny. GIS podkreśla, że produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Po otrzymaniu informacji o niezgodności dystrybutor natychmiast powiadomił odbiorców o wycofaniu produktu z rynku. GIS zaleca, aby nie używać wskazanej łyżki do kontaktu z żywnością. Konsumenci powinni zwrócić szczególną uwagę na numer partii i kod kreskowy.
Newsroom WP. Gość: dr Daniel Szeligowski
GIS apeluje o ostrożność
Aminy aromatyczne to grupa chemicznych związków. Choć wiele związków tej klasy ma zastosowanie przemysłowe (barwniki, chemia organiczna, przemysł gumowy, tworzywa sztuczne), to ich toksyczność i potencjał rakotwórczy budzą poważne obawy.
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że kontakt z aminami aromatycznymi może być niebezpieczny dla zdrowia. Wszelkie wątpliwości dotyczące produktu należy zgłaszać do odpowiednich służb sanitarnych. Ostrzeżenie ma na celu ochronę konsumentów przed potencjalnym ryzykiem.
Przy kontakcie ze skórą lub błonami śluzowymi wiele amin aromatycznych może wywołać podrażnienia, reakcje alergiczne (kontaktowe zapalenia skóry) lub uszkodzenia narządowe (np. wątroba). W UE istnieją regulacje ograniczające migrację PAAs do żywności (np. limit wykrywalności 0,002 mg/kg).