Niemcy przygotowują się na czarny scenariusz. Władze opublikowały listę zapasów

227

Zima coraz bliżej, a sytuacja na świecie i kryzys energetyczny budzi ogromny niepokój. Niemcy przygotowują obywateli na możliwe przerwy w dostawach prądu. Władzie opublikowały listę zapasów produktów niezbędnych do przetrwania podczas możliwego blackoutu.

Niemcy przygotowują się na czarny scenariusz. Władze opublikowały listę zapasów
Niemcy przygotowują się na blackout. Władze opublikowały listę zapasów (Pixabay)

Blackoutem nazywamy nagłą i poważną awarię w systemie dostaw energii, zwłaszcza na większym obszarze. Słowo pochodzi z języka angielskiego i oznacza "zaciemnienie". W całej Europie możliwe są problemy z prądem. W razie nagłej sytuacji Niemcy przygotowują swoich obywateli na najgorsze.

Jak podaje "Polski Obserwator", Federalny Urząd Ochrony Cywilnej i Pomocy Ofiarom Katastrof (BBK) wydał zalecenia w związku z możliwym zagrożeniem. Do sieci trafiła lista produktów żywnościowych, które każdy powinien mieć w domu. Władze apelują o robienie zapasów. Zaznaczają, że w przypadku katastrofy, stacje benzynowe i sklepy będą zamknięte.

W przypadku blackoutu przestaną działać lodówki oraz zamrażalniki. Może się zdarzyć, że w kranach zabraknie wody, dlatego zapasy powinny być doskonale przemyślane, by niczego nie zabrakło. BBK zaznacza, że zapasy przydadzą się również w przypadku złych warunków pogodowych czy powodzi.

Niemcy przygotowują się na blackout. Lista wskazówek podczas robienia zapasów

  1. Jedzenie i picie na 10 dni. Władze zaznaczają, że taka ilość powinna wystarczyć do uzyskania pomocy. Piszą też, że zapasy nawet na trzy dni są lepsze niż brak zapasów.
  2. 2 litry wody na osobę dziennie. Robiąc zapasy na 10 dni należy liczyć 20 litrów na osobę. Można uwzględnić też soki czy inne napoje.
  3. 2200 kcal na osobę dziennie. Nie zaleca się gromadzenia dużych ilości jednego produktu, najlepiej zrobić różnorodne zakupy.
  4. Należy kupować to, co się lubi. Zapasy powinny być dopasowane do osoby, która będzie z nich korzystała.
  5. Zapasy najlepiej robić stopniowo. Dzięki temu uda nam się wydać mniej jednorazowo. Oprócz tego, żywność powinna stać w chłodnym i suchym miejscu.
  6. Pamiętaj o zwierzętach. Je również należy uwzględnić podczas robienia zapasów.
Zobacz także: Czy Polsce wystarczy gazu? "Czas się niesłychanie szybko kurczy"
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić