Przechowywanie wędlin. Tak utrzymasz świeżość wielkanocnych przysmaków

4

W okresie przygotowań do świąt mało kto zastanawia się, czy nie przesadza z ilością potraw. W konsekwencji zostajemy z lodówką zapełnioną smakołykami, których nie nadążamy jeść. Aby zapobiec marnowaniu żywności, naucz się przechowywać ją w odpowiedni sposób.

Przechowywanie wędlin. Tak utrzymasz świeżość wielkanocnych przysmaków
Jak przechowywać wędliny tak, aby możliwie najdłużej zachowały świeżość? (Getty Images)

Z oczywistych względów wędliny oraz potrawy z dodatkiem mięsa przechowujemy w lodówce. Pozwala to zapobiec szybkiemu psuciu się produktów, które inaczej szybko stają się niezdatne do spożycia. Jednak nawet wkładając jedzenie do lodówki należy pamiętać o ważnej zasadzie.

Wielkanoc 2021. Wędliny, mięso – przechowywanie w lodówce

W sklepie najczęściej otrzymujemy wędliny i mięsa w foliowych reklamówkach i takie też wkładamy je do lodówki. Popełniamy jednak istotny błąd – przechowywane w ten sposób produkty szybciej tracą świeżość, ponieważ plastik nie przepuszcza powietrza.

Do utrzymania świeżości wędlin i mięs konieczne jest trzymanie ich w opakowaniach, które zapewniają dostęp powietrza. Są to m.in. ściereczki lub papier pergaminowy – często wykorzystywany również do pieczenia.

W przypadku suszonych lub wędzonych wędlin i mięs dobrze sprawdzi się też opakowania ze szkła. Nie musimy od razu planować wyjścia do sklepu – do tego celu spokojnie wystarczą np. umyte i osuszone słoiki po innych produktach. Należy jednak pamiętać, by nie zakręcać pokrywek zbyt mocno, aby powietrze mogło dostawać się do środka.

Zobacz także: Pasztet wielkanocny. Te zaskakujące dodatki całkowicie odmienią jego smak
Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić