Przepis na spaghetti al limone. Prosty makaron, który robi wrażenie

2

Spaghetti al limone to prosty sposób na niecodzienne podanie makaronu. Przepis na ten włoski klasyk jest prosty i składa się z łatwo dostępnych składników. Zrobienie takiego makaronu nie jest czasochłonne, a mimo wszystko może zrobić niemałe wrażenie.

Przepis na spaghetti al limone. Prosty makaron, który robi wrażenie
Spaghetti al limone robi się w mgnieniu oka. (YouTube)

Przepis na spaghetti al limone jest banalnie prosty. Pochodzi on z samego południa Włoch. To doskonały pomysł na lekki, orzeźwiający letni obiad. Największym plusem tego dania oprócz walorów smakowych, jest czas jego wykonania. Spaghetti al limone robi się w kilka minut.

Przepis na spaghetti al limone. Potrzebne składniki:

  • cytryna
  • 250g makaronu
  • dwie łyżki masła
  • 50g startego parmezau
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przepis na spaghetti al limone. Sposób przygotowania:

  • Zagotuj i osól wodę, ugotuj w niej makaron al dente (ok. 8 minut) i opłucz go zimną wodą
  • Zetrzyj skórkę z cytryny, a z połowy wyciśnij sok
  • Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego skórkę cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • Na patelnię połóż makaron i wymieszaj z masłem, dolej sok z cytryny i podgrzewaj mieszając delikatnie makaron
  • Na koniec dodaj parmezan i przyprawy, zamieszaj i podgrzewaj przez następne kilka sekund do roztopienia się sera
Zobacz także: Niezwykłe właściwości wody z cytryną i cynamonem
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić