o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
Jan Manicki
|

Uwaga na mrożonki! Przerażające wieści z Chin

28
Podziel się

Chińczycy potwierdzili, że koronawirusem można się zakazić, dotykając opakowań mrożonek. Wirusy żyją dłużej w niskich temperaturach.

Uwaga na mrożonki! Przerażające wieści z Chin
(Vachira Vachira)
bDgAIOAB

Chińskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób wykryło koronawirusa na opakowaniu mrożonego dorsza. Odkrycie wskazuje, że wirus na mrożonkach może prowadzić do rozprzestrzeniania się choroby. Mrożone produkty spożywcze często bowiem są eksportowane do innych krajów.

Przerażające odkrycie. Koronawirus może znajdować się na opakowaniach mrożonych produktów

Chińskie władze podały w zeszłym tygodniu, że u dwóch pracowników portowych zdiagnozowano infekcje bezobjawowe. Dokerzy nieświadomie przynieśli koronawirusa do jednego ze szpitali, zakażając w ten sposób 12 pacjentów placówki. Pracownicy mieli wcześniej pracować przy pakowaniu mrożonek.

bDgAIOAD

Nie potwierdzono, czy źródłem zakażenia dwóch mężczyzn były opakowania mrożonych produktów spożywczych. Wirusolodzy twierdzą, że mogli oni zakazić się koronawirusem wcześniej. Później zaś mogli przenieść go na opakowania mrożonego dorsza.

CDC stwierdziło, że nie ma dowodów, by jakikolwiek konsument zaraził się wirusem przez kontakt z mrożoną żywnością. Pracownicy centrum podkreślili, że ryzyko takiej infekcji pozostaje bardzo niskie. Niemniej istnieje, dlatego zalecono, aby pracownicy zajmujący się obróbką, przetwarzaniem i sprzedażą mrożonych produktów unikali bezpośredniego kontaktu skóry z towarami, które mogą być zanieczyszczone.

Pracownicy pracujący przy mrożonkach nie powinni dotykać ust ani nosa przed zdjęciem odzieży roboczej, która mogła zostać skażona – napisało w oświadczeniu CDC.

CDC podało, że cząstki białka koronawirusa znaleziono także w próbkach pobranych z mrożonej żywności. Pozostałości patogenu znaleziono również na opakowaniach produktów. W obu przypadkach były to fragmenty, którymi nie można się zarazić i które są nieszkodliwe dla człowieka.

bDgAIOAJ

Koronawirus może przetrwać dłużej w niskich temperaturach

Wirus nie jest żywym organizmem, ale cząsteczką białka pokrytą ochronną warstwą tłuszczu zwanego lipidem. Po wchłonięciu przez komórki błony śluzowej oka, nosa lub policzka białka mutują w komórki agresora i multiplikatora.

Ponieważ wirus jest cząsteczką białka, nie da się go zabić. Rozkłada się samodzielnie. Czas rozpadu zależy od temperatury, wilgotności i rodzaju materiału, na którym się znajduje. Wirus żyje dłużej w niskich temperaturach.

Jedyną rzeczą, która chroni białko wirusa, jest cienka zewnętrzna warstwa tłuszczu. Dlatego najlepszym środkiem przeciwdziałającym wirusom jest mydło lub detergent, które usuwa tłuszcz. Po rozpuszczeniu warstwy tłuszczowej cząsteczka białka sama się rozprasza i rozpada.

bDgAIOAK

Obejrzyj także: Koronawirus. "Nie ma miejsc na oddziałach, nie ma wolnych łóżek"

bDgAIOBe
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(28)
Bicz Boży
2 tyg. temu
Co wy żeście się tak przyczepili do tych wyrazów - szokujące, przerażające, w sieci wrze! Nikt nie jest ani zszokowany, ani przerażony! Bam to zwisa i powiewa!
poli
2 tyg. temu
nie włączajmy tv i internetu wtedy przeżyjemy
Anka
2 tyg. temu
czegoś nie rozumiem, mówi się, że jak przychodzi mróz to wirusy grypy nie są aktywne, a koronawirusem jest inaczej?
bDgAIOBf
Joł
1 tyg. temu
Wchodzę na norweskie, szwedzkie, niemieckie portale - totalny spokój. Wchodzę na polskie portale - "przerażające wieści, opamiętajcie się, pilne!" - sianie strachu, paniki, histerii i psychozy grozy. Czy to może celowo?... Odpowiedzcie sobie sami.
Rtyuhgf
2 tyg. temu
Nudy:-)
Najnowsze komentarze (28)
jaks
1 tyg. temu
dlatego oni nie jedzą mrożonek, tylko wszystko świeże z targu z Wuhan
jamci
1 tyg. temu
kiedy damy sobie spokój z handlem z chinami ?
Buahahaha
1 tyg. temu
Swędzenie krocza i obrzęk jąder to pierwsze objawy.
Taki se tam
1 tyg. temu
Ha ha ha dobry jest ten redaktorek z tymi swoimi artykułkami oj oj
axel
1 tyg. temu
Najpierw napisane jest:"Wirus nie jest żywym organizmem, ale cząsteczką białka pokrytą ochronną warstwą tłuszczu zwanego lipidem."...a kilka wersów dalej: "Wirus żyje dłużej w niskich temperaturach.". No to żyje czy nie żyje...?!
Pit
1 tyg. temu
Teraz Chińczyki wykupią wszystkie mrożonki a później ogłoszą że to świeża żywność przenosi wirusa
Szumczykowski
1 tyg. temu
Qovid Kuzynowski
Sabat
1 tyg. temu
Przerażające jest to że nikt was z o2 za to podjudzanie,straszenie,wymyślone bzdury nie posadzi !
bDgAIOAX
nerwy
1 tyg. temu
zawsze, jak w Polsce gotujemy i pieczemy. Właściwie przy nasileniu należy w rękawicach i maseczce. Jedak obecnie Polska to Chiny i Włochy, tyle opakowań, ciężko. W aptece podają ampułki leki rękami, na pieniądzach i gładkich telefonach podobno długo. W ogóle, a w konkrecie ?
genetyk
1 tyg. temu
nie białka a RNA które jest czynnikiem atakującyjnym i replikującym
Joł
1 tyg. temu
Wchodzę na norweskie, szwedzkie, niemieckie portale - totalny spokój. Wchodzę na polskie portale - "przerażające wieści, opamiętajcie się, pilne!" - sianie strachu, paniki, histerii i psychozy grozy. Czy to może celowo?... Odpowiedzcie sobie sami.
miki
1 tyg. temu
ale przerażajaca wieść....
CNNNC
1 tyg. temu
Waglik w ziemi zyje kilkaset lat
jury
1 tyg. temu
Dziewczyna w głębi obrazu ma ładne nogi , reszta to można olać
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić