Sanepid dementuje plotki o uchodźcach z Ukrainy. "To fake newsy"

Główny Inspektorat Sanitarny dementuje wiadomości, które pojawiły się w mediach społecznościowych. Chodzi o pomoc wolontariuszy dla uchodźców z Ukrainy. "Sanepid nie zakazuje dystrybucji żywności dla uchodźców z Ukrainy" - czytamy w komunikacie.

Sanepid dementuje plotki o uchodźcach z Ukrainy. "To fake newsy"
Sanepid dementuje plotki na temat pomocy uchodźcom z Ukrainy (Getty images, SeanGallup)

Główny Inspektorat Sanitarny dementuje plotki na temat pomocy uchodźcom z Ukrainy. Sanepid ostrzega przed fake newsami, które pojawiły się w mediach społecznościowych. W oficjalnym komunikacie zamieszczonym przez GIS w tej sprawie czytamy, że chodzi m.in. o stwierdzenie, jakoby "sanepid zakazał wolontariuszom rozdawania potrzebującym kanapek robionych przez ludzi".

Sanepid nie zakazuje dystrybucji żywności dla uchodźców z Ukrainy. Inspektorzy w całym kraju angażują się w pomoc, także w zakresie informacyjnym i doradczym - czytamy we wpisie na oficjalnym Facebooku GIS.

Sanepid pisze o fake newsach. Jak zaznacza w komunikacie, "takie działania nie zostały wprowadzone". -  Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny podkreśla stanowczo, że takie działania nie zostały wprowadzone, a rozpowszechniane informacje i komentarze to fake newsy.

Z całą mocą, zarówno jako Instytucja, jak i pracujący w niej ludzie, wspieramy wszystkie oddolne inicjatywy osób dobrej woli, służące pomocy uchodźcom, którzy spragnieni i głodni docierają do naszych miast, na nasze dworce i punkty recepcyjne.

Sanepid apeluje jednak, by posiłki przekazywane przybywającym z Ukrainy uchodźcom były wykonane ze starannością i dbałością o bezpieczeństwo. Ważne, by zwrócić uwagę na: mycie warzyw i owoców zanim zostaną wręczone osobom potrzebującym. Ponadto przed przygotowaniem posiłków należy dokładnie myć ręce.

Należy także zadbać o higienę sprzętów i miejsca, na którym przygotowywane są posiłki. Gotować należy z dużą starannością, zadbać, by pożywienie nie było surowe czy niedosmażone, a następnie przechowywane w odpowiedniej temperaturze, co zapobiegnie psuciu się potraw.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Zobacz także: Pracownicy sklepu zaatakowali inspektorów sanepidu. Rzecznik MZ: Sprawa znajdzie finał w prokuraturze
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić