Sernik taty Ani Starmach - idealny na Wielkanoc

6

Jurorka MasterChefa Ania Starmach podzieliła się z fanami smakiem dzieciństwa - sernikiem według przepisu swojego taty. To aksamitne ciasto posypane chrupiącymi migdałami będzie królować na wielkanocnym stole.

Sernik taty Ani Starmach - idealny na Wielkanoc
Przepis na sernik taty Ani Starmach (Getty Images, Deb Lindsey)

Sernik według przepisu taty Ani Starmach zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest lekki puszysty jak chmurka, a na rodzinnym stole znika w kilka chwil. "Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem" - mówi o nim Ania Starmach.

Sernik taty Ani Starmach - potrzebne składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść płatków migdałów
  • 1 jajko rozkłócone

Sernik taty Ani Starmach - sposób przygotowania

  • oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru oraz cukrem waniliowym
  • do żółtek dodaj masło i mąkę, a następnie twaróg
  • masę wymieszaj mikserem
  • dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj wszystko łyżką
  • oddzielone białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru
  • Pianę stopniowo dodawaj do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając wszystko łyżką
  • masę wylej do wysmarowanej masłem i obsypanej cienko mąką tortownicy
  • wierzch ciasta wysmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Piecz przez 30 minut w 170 stopniach, następnie godzinę i 15 minut w 120 stopniach
  • Po upieczeniu studź sernik w otwartym piekarniku, aby nie opadł
  • Na końcu ciasto udekoruj cukrem pudrem i migdałami

Ten sernik to jedno z ulubionych ciast fanów Ani Starmach. Chwalą go za lekkość i delikatność oraz uzależniający smak. Spróbujcie sami. Smacznego!

Zobacz także: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić