Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Sernik taty Ani Starmach - idealny na Wielkanoc

5
Podziel się:

Jurorka MasterChefa Ania Starmach podzieliła się z fanami smakiem dzieciństwa - sernikiem według przepisu swojego taty. To aksamitne ciasto posypane chrupiącymi migdałami będzie królować na wielkanocnym stole.

Sernik taty Ani Starmach - idealny na Wielkanoc
Przepis na sernik taty Ani Starmach (Getty Images, Deb Lindsey)

Sernik według przepisu taty Ani Starmach zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest lekki puszysty jak chmurka, a na rodzinnym stole znika w kilka chwil. "Obsypany cukrem pudrem i migdałami zaskakuje z każdym kęsem" - mówi o nim Ania Starmach.

Sernik taty Ani Starmach - potrzebne składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść płatków migdałów
  • 1 jajko rozkłócone

Sernik taty Ani Starmach - sposób przygotowania

  • oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru oraz cukrem waniliowym
  • do żółtek dodaj masło i mąkę, a następnie twaróg
  • masę wymieszaj mikserem
  • dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj wszystko łyżką
  • oddzielone białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru
  • Pianę stopniowo dodawaj do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając wszystko łyżką
  • masę wylej do wysmarowanej masłem i obsypanej cienko mąką tortownicy
  • wierzch ciasta wysmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Piecz przez 30 minut w 170 stopniach, następnie godzinę i 15 minut w 120 stopniach
  • Po upieczeniu studź sernik w otwartym piekarniku, aby nie opadł
  • Na końcu ciasto udekoruj cukrem pudrem i migdałami

Ten sernik to jedno z ulubionych ciast fanów Ani Starmach. Chwalą go za lekkość i delikatność oraz uzależniający smak. Spróbujcie sami. Smacznego!

Zobacz także: Ptasie mleczko. Domowa wersja pysznego deseru
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Matka
rok temu
Co za bezsens sernik ze zdjecia ma spod z ciasta a nie ma bakalii to mie ten sernik. Przyciagacie zdjeciem a przepis na cos innego. Żenada.
ABC madrala
rok temu
Jeżeli to jest to ze zdjęcia To wygląda strasznie ❗ jak zgnieciony twaróg rodzynki ktoś zjadł przed pieczeniem
masza
rok temu
Kto wydłubał rodzynki i żurawinę? Na zdjęciu nie widać bakali ani uprażonych migdałów.
anna
rok temu
Zawsze pieke ten sernik bo mam książkę Ani Starmach nigdy nie opadl pieke go bo zawsze wychodzi
Dziadek
rok temu
Dobre pieczywo to takie którego składników się nie podaje a częstuje lub też sprzedaje oczywiście chodzi mi o wszystko tj chleb bułki ciasto itd
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić