Wielkanoc. Przepis na najprostszy mazurek bez pieczenia. Zrobisz go w 10 minut
Mazurek to tradycyjne ciasto, które piecze się głównie na Wielkanoc. Dla osób, które nie chcą spędzić w kuchni zbyt wiele czasu, proponujemy prosty i szybki przepis na mazurka kajmakowego bez pieczenia. Zrobisz go z 3 składników w zaledwie 10 minut.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Można robić go na różne sposoby i z różnych składników. My publikujemy bardzo prostą i szybką wersję mazurka, który nie wymaga pieczenia.
Przepis na mazurek wielkanocny. Potrzebne składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- puszka masy krówkowej
Czytaj także: Przepis na idealną jajecznicę. Zdradził go Gordon Ramsay
Przepis na mazurek wielkanocny. Sposób przygotowania:
- Zmiksuj masło z herbatnikami
- Przełóż powstałą masę do formy
- Dociśnij, by spód był zwarty i uformuj boki
- Na wierzch wyłóż masę kajmakową
- Udekoruj mazurka przy pomocy dowolnych składników np. orzechów, bakalii czy czekolady
- Przed podaniem najlepiej wstaw ciasto do lodówki na ok. godzinę
Czytaj także: Przepis na fit pizzę. Jeden tylko kawałek 50 kcal
Zobacz także: Pogoda na Wielkanoc. Synoptyk z IMGW o prognozie na święta
Źródło artykułu: o2pl