o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
ESO
|

Smak dzieciństwa. Przepis na śmietanowiec z galaretkami

1
Podziel się

Delikatny śmietanowiec z dodatkiem różnosmakowych galaretek to smak dzieciństwa wielu z nas. Ten pyszny i lekki deser na zimno z pewnością pokocha twoja cała rodzina. Sprawdź jak prosty jest w wykonaniu.

Smak dzieciństwa. Przepis na śmietanowiec z galaretkami
Śmietanowiec jest szybki i łatwy w przygotowaniu. (Pixabay)
bESKBbqt

Ciasto śmietanowiec to gruba warstwa delikatnej, ale nie za słodkiej pianki śmietanowej wymieszanej z kostkami galaretek. Możesz wylać ją na biszkopty lub użyć dwóch wafli i kroić ciasto jak batony. Do środka możesz także dodać ulubione owoce. To lekkie i pyszne ciasto przygotujesz bardzo szybko bez pieczenia.

Śmietanowiec z galaretkami. Potrzebne składniki:

  • biszkopty
  • 3 galaretki o różnych smakach
  • ok. 330 ml śmietany 30%
  • 500 g śmietany 18% lub jogurtu
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 8 łyżek zimnej wody
  • 6 łyżek cukru pudru (opcjonalnie)
bESKBbqv

Śmietanowiec z galaretkami. Sposób przygotowania:

  • Rozpuść galaretki w trzech oddzielnych naczyniach i pozostaw do ostygnięcia
  • Formę na ciasto wyłóż papierem a następnie biszkoptami
  • Kiedy galaretki stężeją pokrój je w kostkę i wymieszaj wszystkie kolory
  • Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do spęcznienia na około 5 minut.
  • Po tym czasie żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
  • Ciepłą żelatynę zmiksuj ze śmietaną 18% lub jogurtem. Ubij śmietanę 30% a następnie dodaj do masy i wszystko razem wymieszaj.
  • Do masy śmietanowej dodaj pokrojone galaretki i ponownie wszystko wymieszaj
  • Przygotowaną masę wlej do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin
Zobacz także: Przepis na prażone jabłka. Idealne do szarlotki i innych deserów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bESKBbqW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(1)
Iza
rok temu
Ja to nie daje kupnych galaretek, bo są słabe. Tylko np do caprio, porzeczkowe ma fajny smak i kolor dodaje żelatynkę. Polecam wypróbować
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić