Smak dzieciństwa. Przepis na śmietanowiec z galaretkami
Delikatny śmietanowiec z dodatkiem różnosmakowych galaretek to smak dzieciństwa wielu z nas. Ten pyszny i lekki deser na zimno z pewnością pokocha twoja cała rodzina. Sprawdź jak prosty jest w wykonaniu.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Ciasto śmietanowiec to gruba warstwa delikatnej, ale nie za słodkiej pianki śmietanowej wymieszanej z kostkami galaretek. Możesz wylać ją na biszkopty lub użyć dwóch wafli i kroić ciasto jak batony. Do środka możesz także dodać ulubione owoce. To lekkie i pyszne ciasto przygotujesz bardzo szybko bez pieczenia.
Śmietanowiec z galaretkami. Potrzebne składniki:
- biszkopty
- 3 galaretki o różnych smakach
- ok. 330 ml śmietany 30%
- 500 g śmietany 18% lub jogurtu
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek zimnej wody
- 6 łyżek cukru pudru (opcjonalnie)
Śmietanowiec z galaretkami. Sposób przygotowania:
- Rozpuść galaretki w trzech oddzielnych naczyniach i pozostaw do ostygnięcia
- Formę na ciasto wyłóż papierem a następnie biszkoptami
- Kiedy galaretki stężeją pokrój je w kostkę i wymieszaj wszystkie kolory
- Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do spęcznienia na około 5 minut.
- Po tym czasie żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
- Ciepłą żelatynę zmiksuj ze śmietaną 18% lub jogurtem. Ubij śmietanę 30% a następnie dodaj do masy i wszystko razem wymieszaj.
- Do masy śmietanowej dodaj pokrojone galaretki i ponownie wszystko wymieszaj
- Przygotowaną masę wlej do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin
Czytaj także: Przepis na ciasto z dwóch składników. Bez mąki i mleka
Przepis na prażone jabłka. Idealne do szarlotki i innych deserów
Źródło artykułu: o2pl