Nuggetsy bez kurczaka. Główny składnik jest smaczniejszy od mięsa
Nuggetsy z boczniaka to prawdziwy hit jesieni. Choć nie smakują dokładnie tak, jak mięso to i tak są bardzo smaczne. Warto przyrządzić je jako miłą odmianę tego mięsnego dania.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Z sezonu grzybowego warto skorzystać, jak tylko się da. Chrupiące nuggetsy z boczniaka będą idealną odmianą dla popularnych ostatnio śmietanowo-grzybowych sosów.
Przepis na nuggetsy z boczniaka. Potrzebne składniki:
- 500 g boczniaków
- pół szklanki mąki
- pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- pół szklanki bułki tartej
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz, mieszanka curry słodka i wędzona (opcjonalnie) papryka
- olej do smażenia
Przepis na nuggetsy z boczniaka. Wykonanie:
- Grzyby dokładnie umyj
- W jednej miseczce wymieszaj mąkę, mleko, płatki kukurydziane, dwa jajka i przyprawy, masa powinna być nieco gęstsza niż na naleśniki, w razie potrzeby dodaj więcej mleka
- Obtocz boczniaka w cieście, potem w bułce tartej i jeszcze raz w cieście
- Smaż na głębokim rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron
Nuggetsy z boczniaka najlepiej smakują podawane z frytkami. Dobrze też łączą się z sosami, szczególnie azjatyckim orzechowym lub tatarskim.
Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?
Źródło artykułu: o2pl