o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
mmc
|

Nuggetsy bez kurczaka. Główny składnik jest smaczniejszy od mięsa

0
Podziel się

Nuggetsy z boczniaka to prawdziwy hit jesieni. Choć nie smakują dokładnie tak, jak mięso to i tak są bardzo smaczne. Warto przyrządzić je jako miłą odmianę tego mięsnego dania.

Nuggetsy bez kurczaka. Główny składnik jest smaczniejszy od mięsa
Propozycja podania. (Getty Images)
bDfWEHat

Z sezonu grzybowego warto skorzystać, jak tylko się da. Chrupiące nuggetsy z boczniaka będą idealną odmianą dla popularnych ostatnio śmietanowo-grzybowych sosów.

Przepis na nuggetsy z boczniaka. Potrzebne składniki:

  • 500 g boczniaków
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, mieszanka curry słodka i wędzona (opcjonalnie) papryka
  • olej do smażenia
bDfWEHav

Przepis na nuggetsy z boczniaka. Wykonanie:

  • Grzyby dokładnie umyj
  • W jednej miseczce wymieszaj mąkę, mleko, płatki kukurydziane, dwa jajka i przyprawy, masa powinna być nieco gęstsza niż na naleśniki, w razie potrzeby dodaj więcej mleka
  • Obtocz boczniaka w cieście, potem w bułce tartej i jeszcze raz w cieście
  • Smaż na głębokim rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron

Nuggetsy z boczniaka najlepiej smakują podawane z frytkami. Dobrze też łączą się z sosami, szczególnie azjatyckim orzechowym lub tatarskim.

bDfWEHaB

Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?

bDfWEHaW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(0)
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić