Nuggetsy bez kurczaka. Główny składnik jest smaczniejszy od mięsa

0

Nuggetsy z boczniaka to prawdziwy hit jesieni. Choć nie smakują dokładnie tak, jak mięso to i tak są bardzo smaczne. Warto przyrządzić je jako miłą odmianę tego mięsnego dania.

Nuggetsy bez kurczaka. Główny składnik jest smaczniejszy od mięsa
Propozycja podania. (Getty Images)

Z sezonu grzybowego warto skorzystać, jak tylko się da. Chrupiące nuggetsy z boczniaka będą idealną odmianą dla popularnych ostatnio śmietanowo-grzybowych sosów.

Przepis na nuggetsy z boczniaka. Potrzebne składniki:

  • 500 g boczniaków
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, mieszanka curry słodka i wędzona (opcjonalnie) papryka
  • olej do smażenia

Przepis na nuggetsy z boczniaka. Wykonanie:

  • Grzyby dokładnie umyj
  • W jednej miseczce wymieszaj mąkę, mleko, płatki kukurydziane, dwa jajka i przyprawy, masa powinna być nieco gęstsza niż na naleśniki, w razie potrzeby dodaj więcej mleka
  • Obtocz boczniaka w cieście, potem w bułce tartej i jeszcze raz w cieście
  • Smaż na głębokim rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron

Nuggetsy z boczniaka najlepiej smakują podawane z frytkami. Dobrze też łączą się z sosami, szczególnie azjatyckim orzechowym lub tatarskim.

Zobacz także: Boczniaki. Dlaczego warto je jeść?
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić