Pudding, który "wyskakuje" ze szklanki. Przepis na japoński purin

2

Aby zjeść ten deser, należy odwrócić szklankę i stuknąć w nią łyżeczką, by pudding wypadł. Wtedy deser oblewa się karmelem, który był na spodzie szklanki. Wykonanie tego puddingu jest banalnie proste.

Pudding, który "wyskakuje" ze szklanki. Przepis na japoński purin
Propozycja podania. (YouTube)

Purin w Japonii jest sztandarowym przysmakiem. Można kupić go w supermarkecie, ale i w wystawnej restauracji. Każda mama robi swoim dzieciom purin. Deser jest tak uwielbiany, że stał się bohaterem kreskówki. Jego wykonanie jest banalnie proste.

Przepis na purin. Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • ekstrakt z wanilii
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru + 0,5 szklanki cukru do karmelu
  • 4 łyżki wody

Przepis na purin. Sposób wykonania:

  • Z cukru i wody przygotuj karmel
  • Gotowy karmel wlej na dno żaroodpornej miseczki
  • Mleko podgrzej, tak abyś mógł wsadzić do niego palec, nie gotuj
  • W misce za pomocą miksera połącz ze sobą jajka i cukier, powoli dodawaj ciepłe mleko wciąż mieszając
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i przelej masę przez sitko, by sprawdzić, czy nie ma w niej grudek i wszystko się ze sobą dobrze połączyło
  • Masę przelej do miseczek, na których dnie jest już karmel
  • Przykryj miseczki folią aluminiową i wstaw do garnka z kąpielą wodną (uważaj, by gotująca się woda nie wleciała do miseczek), przykryj garnek i gotuj ok. 30 minut
  • Przed podaniem schłodź
Zobacz także: Karpatka jak u mamy
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić