Pudding, który "wyskakuje" ze szklanki. Przepis na japoński purin
Aby zjeść ten deser, należy odwrócić szklankę i stuknąć w nią łyżeczką, by pudding wypadł. Wtedy deser oblewa się karmelem, który był na spodzie szklanki. Wykonanie tego puddingu jest banalnie proste.
Źródło zdjęć: © YouTube
Purin w Japonii jest sztandarowym przysmakiem. Można kupić go w supermarkecie, ale i w wystawnej restauracji. Każda mama robi swoim dzieciom purin. Deser jest tak uwielbiany, że stał się bohaterem kreskówki. Jego wykonanie jest banalnie proste.
Przepis na purin. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mleka
- ekstrakt z wanilii
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru + 0,5 szklanki cukru do karmelu
- 4 łyżki wody
Czytaj także: Lody z dwóch składników. Ekspresowy deser
Przepis na purin. Sposób wykonania:
- Z cukru i wody przygotuj karmel
- Gotowy karmel wlej na dno żaroodpornej miseczki
- Mleko podgrzej, tak abyś mógł wsadzić do niego palec, nie gotuj
- W misce za pomocą miksera połącz ze sobą jajka i cukier, powoli dodawaj ciepłe mleko wciąż mieszając
- Dodaj ekstrakt z wanilii i przelej masę przez sitko, by sprawdzić, czy nie ma w niej grudek i wszystko się ze sobą dobrze połączyło
- Masę przelej do miseczek, na których dnie jest już karmel
- Przykryj miseczki folią aluminiową i wstaw do garnka z kąpielą wodną (uważaj, by gotująca się woda nie wleciała do miseczek), przykryj garnek i gotuj ok. 30 minut
- Przed podaniem schłodź
Karpatka jak u mamy
Źródło artykułu: o2pl