Anna Piątkowska-Borek
Anna Piątkowska-Borek| 
aktualizacja 

Śmiertelny makaron. Nie żyje 9 osób

11

Chiny. 9-osobowa rodzina na śniadanie zjadła popularny makaron kukurydziany, który wyjęto z zamrażarki. Po kilku dniach zmarli.

Śmiertelny makaron. Nie żyje 9 osób
Śmiertelny makaron (Pixabay)

Śmiertelny makaron leżał w zamrażarce przez rok

Jak podaje "Wprost", według chińskich władz 9-osobowa rodzina zatruła się zepsutym makaronem kukurydzianym, który przez rok był przechowywany w zamrażarce.

Już kilka godzin po zjedzeniu makaronu zaczęli się źle czuć. Najpierw zmarło 8 osób, natomiast ostatnia kilka dni później. W czasie badań stwierdzono, że przyczyną śmierci był znajdujący się w mrożonym makaronie kwas bongkrekowy. Jest on bardzo niebezpieczny dla układu oddechowego człowieka. Może też powodować uszkodzenie mózgu, serca, wątroby i nerek.

Śmiertelny makaron. Z czego był zrobiony?

Makaron, który zjadła 9-osobowa rodzina, jest wytwarzany ze sfermentowanej mąki kukurydzianej. W południowo-wschodnich Chinach to dość popularny produkt. Jak informuje "Wprost", chińska Państwowa Komisja Zdrowia wydała teraz ostrzeżenie, by nie spożywać żywności ze sfermentowanym ryżem i mąką.

Używanie świeżych i nienaruszonych materiałów spożywczych oraz częste wymiany wody podczas przygotowywania żywności to czynniki, które mogą zmniejszyć ryzyko zakażenia, ale ze względów bezpieczeństwa najlepiej unikać przygotowywania i spożywania żywności wykonanej wyłącznie ze sfermentowanego zboża - podał cytowany przez "Wprost" Gao Fei, dyrektor ds. bezpieczeństwa żywności w Centrum Kontroli i Prewencji Chorób w Heilongjiang.
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić