Ten grzyb może zabić nawet 20 lat po spożyciu. Kiedyś uważano, że jest jadalny
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu krowiak podwinięty, znany też jako olszówka, uznawany był za grzyb jadalny. Choć wygląda niepozornie, okazuje się, że może stanowić śmiertelne zagrożenie. Wszystko przez pewną substancję chemiczną, która odkłada się w organizmie i stopniowo go niszczy.
Krowiak podwinięty, znany też pod nazwą "olszówka", jest bardzo pospolity. Rośnie zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, w okresie od lipca do listopada. Jeszcze w latach 70. i 80. olszówkę traktowano jako grzyb jadalny, który często pojawiał się na polskich stołach. Z czasem okazało się, że okaz ten może być małym, niepozornie wyglądającym zabójcą.
Justyn Kołek, polski znawca grzybów, w rozmowie z Onetem zaznaczył, że krowiak podwinięty może stopniowo wyniszczać ludzki organizm. — Powoli niszczy czerwone ciałka krwi i prowadzi do białaczki nawet po wielu latach. Potrafi zabić nawet po 20 latach od spożycia — powiedział grzyboznawca.
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Czytaj także: Szokujące zachowanie Polaków. Ekspert jest zaniepokojony
Grzyby te zawierają substancję chemiczną inwolutynę, która odkłada się w organizmie, powoli niszczy czerwone ciałka krwi i prowadzi do białaczki nawet po 20 latach. Wszystko zależy od częstotliwości i ilości spożycia oraz siły organizmu — wyjaśnił Justyn Kołek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się, że nie wszystkich to przekonuje. W wielu krajach świata nadal są osoby, które zbierają olszówkę i spożywają ją, nie zważając na ewentualne konsekwencje. U niektórych dolegliwości pojawiają się dopiero po kilkukrotnym spożyciu olszówki. Wstępne obgotowanie tych grzybów nie wystarczy, by skutecznie uniknąć zatrucia.
Jak wygląda krowiak podwinięty?
Są osoby, które podejmują decyzję o zbieraniu olszówki świadomie, ale są i takie, które nie wiedzą, jak rozpoznać tego groźnego grzyba.
Jego kapelusz może być śliski lub suchy (zależy to od poziomu wilgotności). Grzyb jest szaro-żółtobrązowy, czerwonobrązowy lub oliwkowobrązowy. Charakterystyczny dla tego grzyba jest podwinięty brzeg kapelusza (maksymalna średnica kapelusza wynosi 13 cm) i wklęsły kształt. Trzon grzyba jest dosyć gruby i ma kształt walca.