Żółciak siarkowy, choć jest grzybem, ma bardzo specyficzną nazwę. Nazywany bywa także "kurczakiem z lasu" lub "fałszywym kurczakiem dla ubogich", co odnosi się do jego smaku po przetworzeniu – podobnego do piersi z kurczaka. Jest to grzyb, który może wzbudzać ciekawość, nie tylko ze względu na swój smak, ale także wygląd.
- To ciekawa 'jadalna huba' - pisze na swoim profilu autorka "Leśnych Wojaży". Żółciaki są łatwe do zauważenia dzięki intensywnemu, żółtemu kolorowi, który wpada w oko. Występują głównie na żywych lub martwych drzewach liściastych, takich jak czereśnie, olchy czy wierzby. Zwykle spotykamy je na drzewach wolno rosnących, znajdujących się w parkach, sadach, a także wzdłuż dróg.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Owocniki pojawiają się od wiosny do jesieni, ale najczęstszą porą ich występowania w Polsce jest maj" – pisze autorka. W tym roku żółciak pojawił się już w kwietniu, co pokazuje, jak szybka jest wiosenna wegetacja. Warto więc wybrać się na spacer po starym parku, bo prawie każde drzewo ma szansę być zaatakowane przez ten grzyb.
"Najfajniejsze jest to, że żółciaka właściwie nie da się pomylić z żadnym innym grzybem, nic innego nie ma takiego koloru, wyglądu" – opisuje autorka. I rzeczywiście, żółciak siarkowy wyróżnia się intensywnym żółtym odcieniem.
Żółciak w kuchni – jak go przyrządzać?
Żółciaki są grzybami jadalnymi, jednak należy zbierać tylko młode okazy, ponieważ starsze stają się twarde i niejadalne. Aby rozpoznać, czy grzyb jest odpowiedni do zbioru, należy dotknąć spodu kapelusza. Jeśli jest miękki, to znak, że grzyb nadaje się do spożycia. Jeśli zaś jest twardy, lepiej zostawić go w lesie.
Żółciak siarkowy to grzyb wszechstronny w kuchni. Można go smażyć, dusić, gotować, marynować, a nawet kisić. Warto otworzyć okno podczas gotowania, ponieważ obgotowanie (10-20 minut) może wydzielać siarkowy zapach, który znika po obróbce cieplnej. "Pomysłów na niego jest sporo: pasztet, tarta, kotlety mielone, flaki czy sznycle" – czytamy na profilu "Leśne Wojaże".
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.