Zostało mięso z rosołu? Zrób z niego pyszną i prostą sałatkę

1

Nie wiesz, jak wykorzystać mięso z rosołu? Przyrządź doskonałą sałatkę z ryżem i warzywami. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na obiad, podwieczorek i kolację. To także idealna przekąska na imprezy. Koniecznie wypróbuj!

Zostało mięso z rosołu? Zrób z niego pyszną i prostą sałatkę
Rosół (Pexels)

Mięso z rosołu nie każdemu smakuje, ale można je jednak wykorzystać do innych dań. Doskonale nada się jako farsz do pierogów, pyz lub krokietów. Jest także dobrym dodatkiem do sałatki z ryżem i warzywami.

Sałatkę można przygotować z każdego rodzaju mięsa, które zostało po rosole. Pozostałe składniki można dowolnie modyfikować i jeśli nie przepadasz np. za papryką lub kukurydzą to z nich zrezygnuj. Do majonezu i jogurtu można także dodać odrobinę ketchupu, aby sałatka była lekko ostra.

Sałatka z ryżu i kurczaka. Potrzebne składniki:


  • mięso z rosołu
  • torebka ryżu
  • 5 ogórków konserwowych
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • szczypiorek
  • pół puszki kukurydzy
  • garść groszku zielonego
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego

Sałatka z ryżu i kurczaka. Sposób wykonania:

  • ugotowane mięso z rosołu oddziel od kości
  • mięso pokrój na mniejsze kawałki lub poszarp za pomocą widelca
  • mięso przełóż do większej miski
  • ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź
  • warzywa pokrój w drobną kostkę
  • posiekaj koperek
  • odsącz kukurydzę i groszek z zalewy
  • wszystkie składniki przełóż do miski z mięsem i wymieszaj
  • do sałatki dodaj majonez, jogurt i dopraw do smaku solą i pieprzem
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić