Najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Każdy powinien wiedzieć

Sezon na bób w pełni, dlatego warto skusić się na to niezwykle zdrowe i pożywne warzywo strączkowe. Jednak przed spożyciem należy pamiętać o kilku zasadach.

Młody bóbMłody bób.
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac.  KSA

Bób należy do rodziny roślin strączkowych i zawiera cały wachlarz witamin - A, C, B6 oraz jest źródłem wielu minerałów - cynku, potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Bób posiada również duże ilości błonnika, dlatego poprawia trawienie i ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego.

W związku z tym warto włączyć go w nasze wakacyjne menu i dodawać np. do makaronu lub jeść tylko polany odrobiną roztopionego masła.

Wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo przygotować bób oraz jak go jeść. Czy można jeść bób ze skórką? Odpowiedź jest prosta – skórka bobu nie zaszkodzi naszemu organizmowi, jeśli będzie to młody bób. W przypadku starych ziaren skórka jest zazwyczaj ciężkostrawna. Warto wiedzieć, że skórka bobu nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, dlatego nie musimy martwić się, że posiłek będzie mniej zdrowy, gdy je wyrzucimy.

Odróżnienie młodego bobu od starego jest stosunkowo proste. Świeży bób ma kolor jasnozielony lub beżowy oraz jest pozbawiony plam. Ponadto jego zapach jest neutralny. Jeśli mamy możliwość otworzyć torebkę, to warto sprawdzić zapach. Dodatkowo po ugotowaniu skórka młodego bobu jest delikatna i odchodzi sama po delikatnym naciśnięciu.

Przygotowanie bobu również nie powinno sprawić nikomu większych problemów. Wrzuć nasiona do gotującej się i osolonej wody. Młode nasiona gotuj ok. 10 minut. Jeśli chcesz wykorzystać bób np. do sosów czy makaronów, to gotuj go 20-25 minut.

Podczas gotowania wiele osób popełnia błąd, który później skutkuje wzdęciami. Aby ich uniknąć, należy zalać nasiona wrzątkiem i odstawić na godzinę. Później wylać wodę, nalać zimnej do garnka z bobem i dopiero wtedy zagotować.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Wakacje 2021. Nowe obostrzenia na granicy Polski

Wybrane dla Ciebie
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Zagrożenie w Tatrach. TPN ostrzega narciarzy
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Niemieccy rolnicy mają dość. Protestują pod Lidlami
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Atak terrorystyczny w Sydney. Są nowe informacje ws. zamachowca
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Tak Krystyna Pawłowicz potraktowała dziennikarkę TVP. "Chamstwo"
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Berlin. Zełenski zakończył rozmowy z wysłannikami Trumpa
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Nowe informacje ws. Polaka zaginionego we Włoszech. "Pirat" nie podjął tropu
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Zdradził Ukrainę. Teraz wzywa do "zemsty" na ludności cywilnej
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Jak zrobić makiełki? Prosty przepis na świąteczny deser
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Zaatakował nożem nauczycielkę w Rosji. Wszystko przez... ocenę
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Ukraińcy zlikwidowali zdrajcę. Piszą, co robił z cywilami
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Tradycyjny pasztet drobiowy. Idealny do kanapek
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt
Zakaz sprzedaży alkoholu w Gdańsk. Oto efekt