Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac.
KSA
|

Najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Każdy powinien wiedzieć

156
Podziel się

Sezon na bób w pełni, dlatego warto skusić się na to niezwykle zdrowe i pożywne warzywo strączkowe. Jednak przed spożyciem należy pamiętać o kilku zasadach.

Najczęstszy błąd przy gotowaniu bobu. Każdy powinien wiedzieć
Młody bób. (Getty Images)
bETxEqRh

Bób należy do rodziny roślin strączkowych i zawiera cały wachlarz witamin - A, C, B6 oraz jest źródłem wielu minerałów - cynku, potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Bób posiada również duże ilości błonnika, dlatego poprawia trawienie i ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego.

W związku z tym warto włączyć go w nasze wakacyjne menu i dodawać np. do makaronu lub jeść tylko polany odrobiną roztopionego masła.

bETxEqRj

Wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo przygotować bób oraz jak go jeść. Czy można jeść bób ze skórką? Odpowiedź jest prosta – skórka bobu nie zaszkodzi naszemu organizmowi, jeśli będzie to młody bób. W przypadku starych ziaren skórka jest zazwyczaj ciężkostrawna. Warto wiedzieć, że skórka bobu nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, dlatego nie musimy martwić się, że posiłek będzie mniej zdrowy, gdy je wyrzucimy.

Odróżnienie młodego bobu od starego jest stosunkowo proste. Świeży bób ma kolor jasnozielony lub beżowy oraz jest pozbawiony plam. Ponadto jego zapach jest neutralny. Jeśli mamy możliwość otworzyć torebkę, to warto sprawdzić zapach. Dodatkowo po ugotowaniu skórka młodego bobu jest delikatna i odchodzi sama po delikatnym naciśnięciu.

Przygotowanie bobu również nie powinno sprawić nikomu większych problemów. Wrzuć nasiona do gotującej się i osolonej wody. Młode nasiona gotuj ok. 10 minut. Jeśli chcesz wykorzystać bób np. do sosów czy makaronów, to gotuj go 20-25 minut.

bETxEqRp

Podczas gotowania wiele osób popełnia błąd, który później skutkuje wzdęciami. Aby ich uniknąć, należy zalać nasiona wrzątkiem i odstawić na godzinę. Później wylać wodę, nalać zimnej do garnka z bobem i dopiero wtedy zagotować.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Zobacz także: Wakacje 2021. Nowe obostrzenia na granicy Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bETxEqRK
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(156)
King & Kings
4 miesiące temu
Nie słucham się, plotek na temat, jak co gotować. Surowy bub wkładam do mikrofalówki i grzeję. Potem go jem.
Mat
5 miesięcy temu
Po to je się bób żeby się porządnie wypowiedzieć
Nii
5 miesięcy temu
Ludzie, krytykujecie porady jak gotować bób? Co tu jest do krytykowania, gotuj jak ci pasuje, ale po co krytykować?
bETxEqRL
Aśka
5 miesięcy temu
Gotując bób dodaje łyżkę oleju, wegete, galazki kopru. Nie przelewam zimna wodą, łyżka cedzakową nakładam do salaterki, na wierzch maselko i wcinam. Wiatrów nie będzie napewno.
Strusiek69
5 miesięcy temu
Kiedyś bób i groch były na naszych terenach podstawą wyżywienia, co tłumaczy częste w tamtym czasie pożary wiosek :) Gotuję średnio 20 minut w osolonej wodzie i w przypadku starszego bobu zostawiam, po wyłączeniu gazu na 5-10 minut. Dojdzie i też będzie dobry. Po odlaniu przepłukać zimną wodą.
Marek
5 miesięcy temu
Nie mam czasu na gotowanie i jem surowy😃
Alissa
5 miesięcy temu
Każdy gotuje tak jak mu pasuje nie ma co krytykować jeden drugiego.Wiadomo że każdy ma swoje odrębne zdanie na różne tematy i trzeba to uszanować
Bogda
5 miesięcy temu
Wrzucam bób na goraca wodę łyżka soli i szczypta cukru.Gotuje młody 20 minut stary 30.Bob poznać, że jest ugotowany ,kiedy opadnie na dół garnka,z tym ,że młody jest rozgotowany więc nie czekam tylko gotuje 20 minut.Wody 1,5-2 litry,żeby swobodnie pływał.
bob33
5 miesięcy temu
Przepłukać bób, zalać zimną wodą, posolić, dodać kilka gałązek koperku alko jeden kwiatostan kopru, gotować 7 - 12 minut zależy czy młody czy starszy. Pod koniec gotowania (2 min. przed końcem) dodać łyżeczkę kminku w ziarenkach. Przelać zimną wodą i smacznego.
Archi
5 miesięcy temu
Polecam masełko z lubczykiem i ździebko wegety bądź sól jak kto woli....mistrzostwo świata
Ihaa
5 miesięcy temu
Ihhaaaaa
kuchenNICK
5 miesięcy temu
Banialuki. Bób do zimnej wody, dodać kopru jaki daje się do kiszenia ogórków.Sól i odrobiną cukru. Bób jest pyszny, pachnący i nie ma po nim wiatrów
Foltas
5 miesięcy temu
Gotowanie fasoli na parze przez 10-15 minut jest dobre. Zachowują wtedy wszystkie witaminy i minerały
bETxEqRD
danka
5 miesięcy temu
Ten artykuł to chyba "zlepek"? Wrzuć bób na wrzącą osoloną wodę..., a poniżej zalej wrzątkiem i gotuj w zimnej?!!!!!!!
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić