o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
APS
|

Jak prawidłowo mrozić grzyby? Trzymaj się prostych zasad

5
Podziel się

Wszystkie grzyby można mrozić. Nie wszystkie jednak nadają się do zamrożenia na surowo. Te, które mają szerokie blaszki, między którymi mógłby zgromadzić się szron, lepiej wcześniej ususzyć albo blanszować, by się nie połamały, do takich należą kurki i rydze. Co jeszcze warto wiedzieć, zanim przystąpimy do robienia sezonowych zapasów? Podpowiadamy.

Jak prawidłowo mrozić grzyby? Trzymaj się prostych zasad
Jak zamrozić poprawnie grzyby? (Getty Images, elena_hramowa)
bEKLevAR

Grzyby przed zamrożeniem należy przebrać i dokładnie oczyścić za pomocą nożyka z ostrym zakończeniem lub wilgotną szmatką i odłożyć do wyschnięcia. Większe grzyby kroimy na kawałki, mniejsze możemy zamrozić w całości. Warto, aby w pojemniku, w którym mrozimy grzyby, znajdowała się porcja wprost do zjedzenia. Grzybów rozmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać.

Jak zamrozić grzyby, by smakowały smacznie i świeżo?

Do mrożenia nadają się przede wszystkim młode i jędrne grzyby, bez uszkodzeń. Przed przystąpieniem do mrożenia należy je oczyścić, jak do suszenia. Do zamrażalnika lub zamrażarki wkłada się grzyby ułożone luźno, np. na piankowych tackach. Potem przesypuje się je do plastikowych pojemników lub torebek z folii i ponownie umieszcza w zamrażarce.

bEKLevAT

Gdy mrozimy grzyby blanszowane, należy je uprzednio wystudzić.

Obgotowane grzyby utracą część swoich walorów smakowych. Najwięcej mają ich zamrożone grzyby surowe. Jednak te po obróbce termicznej mogą służyć nam przez cały sezon, ich używać maksymalnie do 1,5 roku. Surowe ważne są kilka tygodni.

bEKLevAZ

Polacy uważają się za znawców grzybów, zbierają je chętnie i często. Bo przecież nie ma nic pyszniejszego niż wigilijna zupa z samodzielnie zebranych prawdziwków. Warto zatem zadbać o odpowiednie przygotowanie grzybów na sezon zimowy.

Zobacz także: Leszek Miller o zdjęciu wnuczki z Donaldem Tuskiem

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEKLevBu
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
Ewa
miesiąc temu
Mrożone kurki niestety robią się gorzkie , przynajmniej te mrożone w zamrażarce lodówkowej, może te samodzielne zamrażarki mają niższą temp.?
Też grzybiarz
miesiąc temu
Nie żebym tu odjaniepawlał znawcę, Jedyne grzybki które mrożę to kurki uprzednio zblanszowane. Resztę suszę i marynuję.
Pozdrawia Kam...
miesiąc temu
Ja już w tym miesiącu zamroziłam, ususzyłam i jeszcze zamknęłam odpowiednio w słoikach. Śliwki też.
bEKLevBv
Co tam
miesiąc temu
Ja co roku zamrażam 🙂
York
miesiąc temu
Najlepsze są suszone mają fajny smak i aromat.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić