Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
oprac. KPL
|
aktualizacja

Już nigdy nie przypalisz mleka. Wystarczy prosty trik

5
Podziel się:

Chyba nie ma osoby, która nigdy nie przypaliła mleka. Ta prosta czynność wymaga uwagi i skupienia, których wielu z nam brakuje o poranku. Okazuje się jednak, że wystarczy jeden trik, by zapobiec kuchennej tragedii.

Już nigdy nie przypalisz mleka. Wystarczy prosty trik
Dzięki prostemu trikowi mleko nie będzie się przypalać (Adobe Stock)

Mleko bardzo łatwo się przypala. Dzieje się tak, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do koagulacji zawartych w nim białek. Przypalone mleko przywiera błyskawicznie do naczynia (zazwyczaj garnuszka czy rondelka). To z kolei powoduje nieprzyjemny zapach, zmianę smaku mleka oraz duże problemy z czyszczeniem naczynia.

Trik, by mleko się nie przypaliło

Jednak istnieją co najmniej dwa skuteczne triki, dzięki którym mleko już nigdy się nie przypali. Są tak proste i niskobudżetowe, że korzystała z nich większość naszych babć. Dla wielu z nich były oczywiste, więc nie przekazały ich dalej swoim dzieciom i wnukom.

Do pierwszego triku wystarczy wykorzystać samą wodę. Aby mleko nie przypaliło się podczas gotowania, wystarczy, że wykorzystamy mniej więcej trzy łyżki wody. Co trzeba zrobić? Najpierw należy przepłukać rondelek, w którym będziemy gotować mleko, a następnie wlać na jego dno 1,5 łyżki wody. Następnie dolewamy mleko i gotujemy jak zwykle. Niektórzy czekają, aż woda zacznie wrzeć i dopiero później wlewają mleko – to jeszcze bezpieczniejsza metoda. O przypaleniu nie może być mowy.

Wystarczy woda lub kilka kropel oleju

Jeżeli obawiamy się, że woda rozcieńczy mleko, możemy użyć oleju. Aby zapobiec przypaleniu się mleka, powinniśmy przetrzeć garnuszek olejem (np. słonecznikowym, rzepakowym lub każdym innym – byle nie masłem, które samo szybko się przypala). Olej można rozprowadzić np. za pomocą wacika, a następnie gotować mleko jak zwykle. Efekt gwarantowany!

Warto pamiętać również, że mleko powinniśmy gotować zawsze na małym ogniu. Dobrze zainwestować także w odpowiednie naczynie. Na rynku są dostępne rondelki z powłoką utrudniającą przywieranie oraz specjalne garnki z podwójnym dnem. Jeśli często gotujemy mleko, doskonale sprawdzi się specjalne naczynie z wygodnym uchwytem oraz lejkowatym brzegiem.

Zobacz także: Pielęgnacja roślin doniczkowych olejkiem neem. Spektakularne efekty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(5)
Do naczynia
6 miesięcy temu
wlać zimną wodę (ok. 5 mm warstwy wody), dodać trochę soli, zagotować wodę na dużym ogniu, wlać mleko (litr lub półtora litra), zagotować mleko na dużym ogniu, dodaj kaszę mannę i gotuj na średnim ogniu. Trochę się klei, ale nie pali się, chociaż naczynie jest wykonane ze stopu aluminium.
CWL
6 miesięcy temu
BZDURA !!!
Kaja
6 miesięcy temu
A wystarczy łyżka i chwilę postać, mieszając aż się zagotuje. No, ale fakt, to za trudne i zajmuje całe godziny :D:D:D
Mati
6 miesięcy temu
U mnie to nie dziala i tak nawet z dodatkiem wody mleko sie przypala wiec teoria obalona
ojciec i maz
6 miesięcy temu
A kto w obecnych latach gotuje mleko ? Na mozg komu padlo ? Mleko jakie kupujemy jest pasteryzowane i idiota tylko gotuje takie mleko. Za komuny gdy mleko sprzedawano surowe to ludzie mleko gotowali ale teraz ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić