Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Aleksandra Lewandowska
Aleksandra Lewandowska
|

Nie wyrzucajcie łupin po bobie. Są naturalnym lekarstwem

23
Podziel się:

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Jego smak jest kwestią dyskusyjną, ale właściwości prozdrowotne nie mają sobie równych. Warto wiedzieć, że należy go jeść ze skórką, bo jest bogata w witaminę A, B6 i C.

Nie wyrzucajcie łupin po bobie. Są naturalnym lekarstwem
Jak jeść bób?

Lipiec to miesiąc, który zdecydowanie należy do bobu. O tym, że należy po niego sięgać, póki czas, chyba pisać nie trzeba. Jest niezwykle korzystnym dla zdrowia warzywem, natomiast wiele osób jada go bez skórki. I jest to dużym błędem, bo przez to traci na swoich odżywczych wartościach.

Bób dla zdrowia

Bób zawiera duże ilości kwasu foliowego, wyjątkowo ważnego dla kobiet, które planują ciążę. Posiada pokłady wapnia, żelaza, magnezu, a dodatkowo witaminy z grupy A, B, PP i C. Jest bogaty w ryboflawinę, niacynę oraz fosfor. Jego regularne spożywanie może obniżać nadciśnienie, zwalczać anemię i wspomagać leczenie infekcji.

Należy jednak pamiętać, że są przypadki, kiedy bobu trzeba unikać. W szczególności, jeżeli cierpicie na choroby, takie jak cukrzyca. Surowy posiada niski indeks glikemiczny (40), ale gotowany ma już dwukrotnie większy wynik. Podobnie jest z kaloriami, które po wyjęciu z garnka rosną do 110 kcal na 100 g.

Jak jeść bób?

Bób możemy spożywać na wiele sposobów, np. w formie przekąski (koniecznie ze skórką, jeśli jest młody). Idealną propozycją są również kotlety i zupa. Może być składnikiem makaronów, pesto, pierogów, past do kanapek czy sałatek.

Ciekawym pomysłem są także dania z wykorzystaniem samych łupin. Zachwycą w szczególności wegan i wegetarian, bo można stworzyć z nich zdrowe fast foody, jak hamburgery z dodatkiem tofu i warzyw czy chrupiące falafele z cukinią.

Jeżeli zastanawiacie się, jak rozpoznać świeżość i "wiek" bobu, spójrzcie na miękkość i strukturę jego skórki. Młody bób ma ją wyjątkowo cienką, natomiast starszy, nieco grubszą. Najmłodszy będzie niemalże sam wychodził z łupinek.

Zobacz także: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(23)
Dziady jedne
rok temu
W PnŚ mówiła expertka że bez łupin!
dziadek
rok temu
Do czytających. Ludziska, czy czytając cokolwiek w internecie,wyłączacie myślenie?
DAP
rok temu
Jestem na diecie veganskiej i skórki nie szkodzą. Jest przeciwnie
Miśka
rok temu
Zjeść że skórką i umrzeć na wzdęcia. Sam jedz że skórką. Żadnych łupin się nie je, bo się trudno trawią.
Allacgadire
rok temu
Bub jest dobrym lekiem na potencję to każdy wie stosuj kogo 2 razy w tygodniu
Dokładnie
rok temu
Dokładnie wczoraj było o tym, że skórkę z bobu można swobodnie wyrzucić, bo nic nie warta. Świetny research.
Jaro
rok temu
Zgłupiałem. Wczoraj czytałem, że skórki są nic nie warte a dzisiaj? O co kmn? Redaktorzyni, zdecydujcie się.
Sas
rok temu
Szczaw, mirabelki teraz skóry po bobie. A ośmiorniczki duszone w winie, pieczone polędwiczki dla Tuska bo ponoć wraca.
Kiki
rok temu
Te wszystkie materialy to jakis zart...o2 leci na pysk z poziomem....blagam zatrudnijcie kogos powyzej 18tego roku zycia bo puki co to tylko clikbajtowe naglowki przyciagaja komentujacych....ale po przeczytaniu czuje sie tylko stracony czas....
Zeus
rok temu
A dopiero 2 dni temu pisali jak przyrządzać bob i ze skórki są bezwartościowe. To jak wreszcie jest?
Gie
rok temu
Jem duże ilości i nic mi nie jest...
Ado
rok temu
Sezon bobowy, więc sypią się reklamy, z drugiej strony warzywa i owoce sezonowe są darem i należy je jeść, ale z umiarem rzecz jasna.
I co
rok temu
Jak ze wszystkim umiar. Do gotowania dodaje kminek i nie mam wzdęć...muszą uważać ludzie, którzy mają uczulenie na rośliny strączkowe... Umiarkowanie w jedzeniu i piciu
Paweł
rok temu
Kto piszę te bzdury
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić