o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
oprac.
KSA
|

Włóż liście do słoików z ogórkami kiszonymi. Ten trik warto wypróbować

7
Podziel się

Sezon na robienie przetworów w pełni, a jednym z podstawowych produktów, które Polacy chcą zachować na sezon jesienno-zimowy, są ogórki. Przepis na popularne kiszonki jest dosyć prosty, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, za co odpowiadają liście w słoikach z ogórkami kiszonymi.

Włóż liście do słoików z ogórkami kiszonymi. Ten trik warto wypróbować
Ogórki kiszone. (Adobe Stock)
bEKguyyd

Coraz więcej osób docenia naturalne, ekologiczne produkty i woli poświęcić czas, aby przygotować dobrej jakości przetwory, niż kupować tzw. gotowce z nie do końca wiadomego pochodzenia.

Ogórki kiszone należą do najpopularniejszych zdrowych przekąsek. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wzmacniają układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a do tego są niskokaloryczne.

Każdy składnik ma znaczenie

W sklepach bez problemu przez cały rok znajdziemy ogórki kiszone, ale jeśli chcemy przygotować je samodzielnie, to teraz jest na to najlepszy czas.

bEKguyyf

Do ich odpowiedniego zakiszenia potrzebujemy świeżego koperku, czosnku oraz chrzanu, które wydobędą smak z ogórków. Ważnym składnikiem są również liście np. dębu, wiśni czy czarnej porzeczki.

Liście nie mają wpływu na smak ogórków, ale są tak samo niezbędne, jak pozostałe składniki. Wkładamy je do słoików, aby ogórki były twarde i stosunkowo jędrne mimo upływu czasu. Wszystko za sprawą garbników, które są w liściach.

bEKguyyl

Warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ jeśli będzie ich zbyt dużo w słoiku, to ogórki nabiorą gorzkiego posmaku.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Zobacz także: Kontrowersje wokół szczepień w szkołach. Dr Grzesiowski o słowach małopolskiej kurator: Zupełne nieporozumienie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEKguyyG
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(7)
kaśka
2 miesiące temu
"Do ich odpowiedniego zakiszenia potrzebujemy świeżego koperku, czosnku oraz chrzanu, które wydobędą smak z ogórków. Ważnym składnikiem są również liście np. dębu, wiśni czy czarnej porzeczki." Koper ma być suszony, a nie świeży, czosnek + chrzan są ok, natomiast jeśli ktoś lubi ogórki, albo zupę ogórkową o smaku czarnej porzeczki lub wiśni, to łatwo osiągnie taki efekt dorzucając ich liście do kiszonki. Niektórzy dodają liście laurowe i ziele angielskie. Kwestia smaku.
kodanjan
2 miesiące temu
Przyjeżdżajcie do Kołobrzegu po solankę że źródełka wtedy poznacie smak kiszonych ogórków
sondor
2 miesiące temu
Tak czasami się zdarza że tych liści dębu nie można nigdzie zdobyć, dawaliśmy więc liście drzewa z wiśni/starego typu drzewo/ i liście z krzewów czarnej porzeczki.!!!
bEKguyyH
All
2 miesiące temu
Wszystkie przepisy z liśćmi dadzą w łeb jeśli nie będzie dobrego zimnego ciemnego miejsca do przechowywania
Żanka
2 miesiące temu
Moja babcia do słoików oprócz liści, wkładała również kawałki gałązek dębowych.
Sryk
2 miesiące temu
Wrocław jest totalnie koszmarnym miastem do życia drożyzna korki ludzie nieprzyjemni
emerytka
2 miesiące temu
Pamiętam jak w domu rodzice kisili ogórki w beczce, wtedy do tych podstawowych dodatków dodawali zawsze liście wiśni. Nie jest to nowe odkrycie, ale wracamy do dawnych składników, które nie mają nawet porównania smaku w końcowym efekcie kiszenia. Taki ogórek wyjęty z beczki w zimie, ....nie zapomnę tego smaku. Oczywiście zimna piwnica nieodzowna.....
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić