Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. KSA
|
aktualizacja

Włóż liście do słoików z ogórkami kiszonymi. Ten trik warto wypróbować

7
Podziel się:

Sezon na robienie przetworów w pełni, a jednym z podstawowych produktów, które Polacy chcą zachować na sezon jesienno-zimowy, są ogórki. Przepis na popularne kiszonki jest dosyć prosty, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, za co odpowiadają liście w słoikach z ogórkami kiszonymi.

Włóż liście do słoików z ogórkami kiszonymi. Ten trik warto wypróbować
Ogórki kiszone. (Adobe Stock)

Coraz więcej osób docenia naturalne, ekologiczne produkty i woli poświęcić czas, aby przygotować dobrej jakości przetwory, niż kupować tzw. gotowce z nie do końca wiadomego pochodzenia.

Ogórki kiszone należą do najpopularniejszych zdrowych przekąsek. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wzmacniają układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a do tego są niskokaloryczne.

Każdy składnik ma znaczenie

W sklepach bez problemu przez cały rok znajdziemy ogórki kiszone, ale jeśli chcemy przygotować je samodzielnie, to teraz jest na to najlepszy czas.

Do ich odpowiedniego zakiszenia potrzebujemy świeżego koperku, czosnku oraz chrzanu, które wydobędą smak z ogórków. Ważnym składnikiem są również liście np. dębu, wiśni czy czarnej porzeczki.

Liście nie mają wpływu na smak ogórków, ale są tak samo niezbędne, jak pozostałe składniki. Wkładamy je do słoików, aby ogórki były twarde i stosunkowo jędrne mimo upływu czasu. Wszystko za sprawą garbników, które są w liściach.

Warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ jeśli będzie ich zbyt dużo w słoiku, to ogórki nabiorą gorzkiego posmaku.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Zobacz także: Kontrowersje wokół szczepień w szkołach. Dr Grzesiowski o słowach małopolskiej kurator: Zupełne nieporozumienie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(7)
kaśka
rok temu
"Do ich odpowiedniego zakiszenia potrzebujemy świeżego koperku, czosnku oraz chrzanu, które wydobędą smak z ogórków. Ważnym składnikiem są również liście np. dębu, wiśni czy czarnej porzeczki." Koper ma być suszony, a nie świeży, czosnek + chrzan są ok, natomiast jeśli ktoś lubi ogórki, albo zupę ogórkową o smaku czarnej porzeczki lub wiśni, to łatwo osiągnie taki efekt dorzucając ich liście do kiszonki. Niektórzy dodają liście laurowe i ziele angielskie. Kwestia smaku.
kodanjan
rok temu
Przyjeżdżajcie do Kołobrzegu po solankę że źródełka wtedy poznacie smak kiszonych ogórków
sondor
rok temu
Tak czasami się zdarza że tych liści dębu nie można nigdzie zdobyć, dawaliśmy więc liście drzewa z wiśni/starego typu drzewo/ i liście z krzewów czarnej porzeczki.!!!
All
rok temu
Wszystkie przepisy z liśćmi dadzą w łeb jeśli nie będzie dobrego zimnego ciemnego miejsca do przechowywania
Żanka
rok temu
Moja babcia do słoików oprócz liści, wkładała również kawałki gałązek dębowych.
Sryk
rok temu
Wrocław jest totalnie koszmarnym miastem do życia drożyzna korki ludzie nieprzyjemni
emerytka
rok temu
Pamiętam jak w domu rodzice kisili ogórki w beczce, wtedy do tych podstawowych dodatków dodawali zawsze liście wiśni. Nie jest to nowe odkrycie, ale wracamy do dawnych składników, które nie mają nawet porównania smaku w końcowym efekcie kiszenia. Taki ogórek wyjęty z beczki w zimie, ....nie zapomnę tego smaku. Oczywiście zimna piwnica nieodzowna.....
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić