Trwa sezon na szparagi. Jak się pozbyć goryczki w smaku? Zdradzamy prosty trik

6

Właśnie trwa sezon na szparagi. Są idealnym dodatkiem do obiadów, świetnie smakują też w pojedynkę, z aromatycznym sosem lub szynką parmeńską. Jednak problemem może być lekko gorzki posmak. Jak przyrządzać szparagi, by się go pozbyć?

Trwa sezon na szparagi. Jak się pozbyć goryczki w smaku? Zdradzamy prosty trik
szparagi (Unsplash.com)

Szparagi przyrządza się wyjątkowo łatwo - wystarczy je podgotować lub upiec. Najbardziej popularny sposób na te warzywa to podawanie ich w towarzystwie sosów lub owinięte szynką parmeńską i posypane serem. To pyszna i sycąca przekąska, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Niestety, często da się wyczuć goryczkę w smaku szparagów. Istnieje jednak bardzo prosty sposób na pozbycie się jej. Wystarczy, że w trakcie gotowania tych warzyw do garnka dolejemy trochę mleka. Zawarta w nim laktoza wyeliminuje gorzki smak.

Jak gotować szparagi?

Jak ugotować szparagi, by cieszyć się ich pysznym smakiem? Zanim wrzucimy je do garnka, należy je obrać - kierując się od góry do dołu tak, by pozbyć się całej włóknistej otoczki. trzeba też odciąć zdrewniałą, niejadalną końcówkę. Szparagi najlepiej gotuje się pionowo, wcześniej związując po kilka sztuk zwykłym bawełnianym sznurkiem. Dzięki temu nie rozgotujemy ich główek, które gotują się najszybciej.

Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Zielone szparagi wystarczy gotować przez 5-8 minut, białe nieco dłużej, bo 12-15 minut. Wodę lekko solimy i w połowie gotowania dolewamy trochę mleka, by pozbyć się gorzkiego posmaku. Aby sprawdzić, czy warzywa są już gotowe, wystarczy lekko nakłuć je widelcem i sprawdzić, czy są już odpowiednio miękkie.

Jest jeszcze jeden prosty trik, który pozwoli sprawdzić nam, czy szparagi będą gorzkie po ugotowaniu. Okazuje się, że te warzywa można jeść także na surowo! Dlatego wystarczy oderwać kawałek warzywa przed gotowaniem i spróbować, jak smakuje. Jeśli czujemy lekko gorzki smak, nie musimy wyrzucać tych warzyw, wystarczy zastosować trik z mlekiem i będziemy cieszyć się pysznym smakiem.

Zobacz także: Sprawdzony przepis na tartę ze szparagami na francuskim cieście
Autor: JPK
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić