Sezon na szparagi. Przepis na jogurtowy chłodnik
Sezon na szparagi w pełni. Szparagi, zarówno białe i zielone są nie tylko wyjątkowo bogate w witaminy i minerały, ale także są bardzo mało kaloryczne. Oto przepis na pyszny i zdrowy chłodnik z zielonych szparagów.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Szparagi to bardzo pożywne warzywa, zawierają wiele składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne, w 100 gramach zawierają zaledwie 20 kalorii. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca, warto więc w tych miesiącach jak najczęściej po nie sięgać. Dziś przedstawiamy przepis na zdrową zupę na zimno, czyli chłodnik z zielonych szparagów.
Czytaj także: Znudziły ci się schabowe? Spróbuj tych kotletów
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Przepis na chłodnik z zielonych szparagów. Składniki:
- 500 g zielonych szparagów (bez twardych końcówek)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 cebule
- 2 pory
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Czytaj także: Deser z PRL-u. Smak dzieciństwa
Przepis na chłodnik z zielonych szparagów. Wykonanie:
- w garnku rozgrzej masło z oliwą
- dodaj pokrojone na kawałki szparagi oraz posiekane cebule i pory
- dodaj odrobinę soli i podsmażaj warzywa ok. 5 minut
- szparagi i pory zalej wodą (ok. 1 litr)
- ponownie dodaj szczyptę soli i pieprzu
- gotuj całość jeszcze ok. 15 minut
- kiedy zupa będzie już przestudzona zmiksuj ją za pomocą blendera z połową szklanki jogurtu
- chłodnik wstaw do lodówki
- przed podaniem dekoruj chłodnik kleksem z jogurtu i odrobiną oliwy
Źródło artykułu: o2pl