Sezon na szparagi. Przepis na jogurtowy chłodnik

1

Sezon na szparagi w pełni. Szparagi, zarówno białe i zielone są nie tylko wyjątkowo bogate w witaminy i minerały, ale także są bardzo mało kaloryczne. Oto przepis na pyszny i zdrowy chłodnik z zielonych szparagów.

Sezon na szparagi. Przepis na jogurtowy chłodnik
Chłodnik z zielonych szparagów. (Getty Images)

Szparagi to bardzo pożywne warzywa, zawierają wiele składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne, w 100 gramach zawierają zaledwie 20 kalorii. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca, warto więc w tych miesiącach jak najczęściej po nie sięgać. Dziś przedstawiamy przepis na zdrową zupę na zimno, czyli chłodnik z zielonych szparagów.

Przepis na chłodnik z zielonych szparagów. Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów (bez twardych końcówek)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 cebule
  • 2 pory
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przepis na chłodnik z zielonych szparagów. Wykonanie:

  • w garnku rozgrzej masło z oliwą
  • dodaj pokrojone na kawałki szparagi oraz posiekane cebule i pory
  • dodaj odrobinę soli i podsmażaj warzywa ok. 5 minut
  • szparagi i pory zalej wodą (ok. 1 litr)
  • ponownie dodaj szczyptę soli i pieprzu
  • gotuj całość jeszcze ok. 15 minut
  • kiedy zupa będzie już przestudzona zmiksuj ją za pomocą blendera z połową szklanki jogurtu
  • chłodnik wstaw do lodówki
  • przed podaniem dekoruj chłodnik kleksem z jogurtu i odrobiną oliwy
Zobacz także: Świetny pomysł na deser. Przepyszna tarta z rabarbarem
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić