aktualizacja 

Tyle sałatka jarzynowa wytrzyma w lodówce. Potem jej nie jedz

12

Sałatka jarzynowa to niezastąpiony element każdego świątecznego stołu. Zgodnie z zasadą, która głosi, że lepiej zrobić więcej, niż żeby miało zabraknąć, resztki potrawy nierzadko zalegają w lodówce. Jak długo zachowują swój smak? To, czy można je bez obaw zjeść, sprawdzisz jednym, acz prostym sposobem.

Tyle sałatka jarzynowa wytrzyma w lodówce. Potem jej nie jedz
Jak długo sałatka jarzynowa może stać w lodówce? (Adobe Stock)

Sałatka jarzynowa, znana też jako warzywna to jedno z ulubionych świątecznych dań Polek i Polaków. Jej obecność na stole jest wręcz tradycją.

Święta bez sałatki to nie święta, dlatego przywykliśmy do przygotowywania pokaźnych porcji, mocno wykraczających poza zapotrzebowania domowników. Skutkuje to przechowywaniem znacznych ilości resztek.

Zanim przełożysz swój ulubiony przysmak do pudełka, włożysz do lodówki, skazując na zapomnienie, dowiedz się, jak długo może tam przebywać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

W jakich warunkach przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa należy, niestety, do grupy potraw z krótkim terminem przydatności. Najdłużej możemy przechowywać wersję bez majonezu.

Taka potrawa może spędzić w lodówce nawet tydzień. Pamiętaj jednak, aby zamknąć ją w szczelnym szklanym pojemniku - może być słoik.

Jeśli chcesz wrócić do świątecznego przysmaku po kilku tygodniach, możesz go zamrozić. Majonez dodaj dopiero do konkretnej porcji tuż przed podaniem.

Jak sprawdzić, czy sałatka jarzynowa zaczęła się psuć?

Sałatka jarzynowa z majonezem, jajkami i cebulą ma najkrótszą datę przydatności. Taką potrawę lepiej trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.

Sałatka bez majonezu lub bez jajek i cebuli wytrzyma nieco dłużej, nawet tydzień. Po tym czasie danie nie tylko staje się potencjalnym źródłem zatrucia czy rewolucji żołądkowych, ale po prostu przestaje być smaczna.

Jak sprawdzić, czy sałatka warzywna nadaje się jeszcze do spożycia? Oto prosty sposób na ocenę świeżości. Obejrzyj ją z wierzchu. Jeśli nie zauważasz niepokojących przebarwień czy plamek, powąchaj potrawę.

Nieświeże, kwaśne nuty powinny nas niepokoić. Sałatkę o normalnym zapachu można skosztować. Jeśli na języku nie pojawiają się obce smaki, gorzki lub kwaśny, możesz kontynuować jedzenie.

Pamiętaj, że resztki pozostałe po świętach lub rodzinnych uroczystościach nie muszą finalnie lądować w koszu na śmieci. Jeśli wiesz, że pozostałości jedzenia jest za dużo, możesz je zanieść np. do lodówek społecznych. Przy potrawach zostaw informację, do kiedy można je bezpiecznie spożyć.

Autor: MBD
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić