Świąteczna sałatka jarzynowa. Sekret Magdy Gessler
Chyba już nikt nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej. Przepis Magdy Gessler na ukochaną sałatkę Polaków zawiera pewien składnik, który zmienia delikatnie smak dania.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons
Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. W przepisie Magdy Gessler jest jeden sekretny składnik, którego nie zna wiele gospodyń domowych. Najpopularniejsza restauratorka do świątecznej sałatki jarzynowej dodaje kurki lub gąski marynowane w occie, dzięki którym sałatka nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Czytaj także: Hit. Sprężyste naleśniki bez mąki. Tylko 2 składniki
Przepis na sałatkę jarzynową. Potrzebne składniki:
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 3 ogórki kiszone
- 1 mały seler
- 2 jajka na twardo
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku
- 1 cebula słodka
- grzybki kurki lub gąski marynowane w occie
- majonez
- sól, pieprz, cukier
- musztarda
Przepis na sałatkę jarzynową. Sposób wykonania:
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, jajka i seler ugotuj i obierz
- Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, pamiętaj aby odsączyć ogórki i groszek z zalewy
- Dodaj majonez, musztardę i ponownie wymieszaj
- Na koniec dodaj sól, pieprz i cukier
Czytaj także: Zdrowe placki ziemniaczane. Nie musisz ich smażyć
Idealna sałatka na drugie śniadanie
Źródło artykułu: o2pl