Większość Polaków nie ma o tym pojęcia. Oto podstawowa funkcja szuflady pod piekarnikiem
Wiele osób sądzi, że szuflada znajdująca się pod piekarnikiem to zwykłe miejsce na przechowywanie kuchennych akcesoriów. Okazuje się jednak, że jej prawdziwa funkcja jest zupełnie inna. Dla wielu ta informacja może być zaskakująca.
Dlaczego producenci oferują szufladę pod piekarnikiem? Wielu Polaków myśli, że służy ona do przechowywania garnków, patelni czy podobnych sprzętów kuchennych. To jednak błąd.
Jeśli przetrzymujecie w niej przybory kuchenne, to warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Rzeczywiste przeznaczenie tej przestrzeni związane jest z procesem przygotowywania potraw. Portal gadzetomania.pl wyjaśnia, jak z niej korzystać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sposób na czyszczenie piekarnika. Sprawdzamy, jak działa. Oto efekt
Do szuflady powinno trafić przygotowane w piekarniku jedzenie, które zostało wyjęte świeżo po upieczeniu. W ten sposób sprawia się, że danie zachowa swoją soczystość, a także temperaturę - czytamy na portalu.
Co ważne, szuflada jest zaprojektowana w taki sposób, by danie nie uległo zbyt szybkiemu wystygnięciu. Schowek pozwala bowiem na utrzymanie temperatury w granicach od 40 do 75 stopni Celsjusza. Dzięki temu możemy podać naszym domownikom czy gościom równocześnie dwa dania, przygotowane jedno po drugim.
Wielu Polaków popełnia błąd? Nasze przyzwyczajenia w tej kwestii są niezmienne
Oczywiście pomysł przechowywania potraw w szufladzie wydaje się ciekawy, choć można mieć pewne wątpliwości co do jego praktyczności. Może się okazać, że przestrzeń ta bardziej przyda się do trzymania kuchennych przedmiotów niż do okazjonalnego składowania jedzenia. W taki sposób z szuflady w kuchence korzysta znakomita większość osób.