To siedlisko bakterii. Niewielu wie, jak czyścić deskę do krojenia
Każdy z nas ma w kuchni ten niezastąpiony produkt, ale nie wszyscy wiedzą, jak poprawnie go utrzymywać w czystości. To kluczowe, aby zapobiec groźnemu rozwojowi bakterii. Odkryj łatwe i tanie metody skutecznego czyszczenia i dezynfekcji deski do krojenia.
Deska do krojenia jest nieodzownym elementem każdej kuchni. Pomimo że używamy jej wielokrotnie każdego dnia, rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne jest jej właściwe czyszczenie. Jak się okazuje, mamy do czynienia z potężnym siedliskiem bakterii.
Tusk kontra Nawrocki. Polacy wybrali ulubieńca
Warto dbać o czystość deski do krojenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niezwykle istotne jest, by myć deskę dokładnie i od razu po każdym użyciu, co zapewni higienę w każdym domu. W przeciwnym wypadku staje się ona źródłem szkodliwych mikroorganizmów i szybko rozsiewających się bakterii. Przygotowywanie kolejnych posiłków na niedokładnie umytej desce może przynieść konsekwencje dla reszty domowników.
Jak skutecznie czyścić deskę do krojenia? Są na to różnorodne sposoby. Wilgotną deskę można potraktować mocnymi detergentami, które kupimy w każdej drogerii, ale bardziej korzystnym rozwiązaniem będą niedrogie, efektywne i ekologiczne środki antybakteryjne. Te znajdziesz bez problemu w domu.
Domowe sposoby, z których warto skorzystać
Na bakterie na desce pomoże także prosta mieszanka. Połącz pół szklanki octu z taką samą ilością wody. Roztworem przetrzyj powierzchnię deski, a potem dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. W przypadku nieprzyjemnego zapachu deski, do mieszanki dodaj sok z cytryny.
Kwasek cytrynowy, sól oraz soda oczyszczona to również skuteczne środki do dezynfekcji i czyszczenia deski do krojenia. Wystarczy, że którejś z tych substancji nałożysz nieco na zabrudzoną powierzchnię i delikatnie potrzesz ją gąbką do naczyń lub miękką ściereczką. Wszelkie zabrudzenia i drobnoustroje powinny zniknąć w mig.
Czytaj także: Wypróbuj ten babciny trik. Osad z kubków zniknie w mig
Zwracaj uwagę, by podczas codziennego dbania o czystość deski, nie zapomnieć też o ochronie dłoni. Pamiętaj, aby założyć rękawice, co uchroni skórę przed podrażnieniami i przedwczesnym starzeniem. Tyczy się to zwłaszcza sytuacji, gdy korzystamy z silnych detergentów i środków czystości.
Warto także pamiętać, by podczas czyszczenia drewnianej deski do krojenia nie pozostawiać jej w wodzie przez dłuższy czas. Po nasiąknięciu takie kuchenne akcesorium po prostu spuchnie i może zatracić swoje właściwości. Nie powinniśmy także umieszczać deski w zmywarce.