aktualizacja 

Wsyp szczyptę na patelnię. Zapomnisz o pryskającym tłuszczu

29

W przedświątecznym ferworze nikt nie chce zaliczyć wpadki. Jedną z nich może być zachlapanie kuchni oraz ubrania tłuszczem, który pryska podczas smażenia ryb. Czy da się tego uniknąć? Okazuje się, że istnieje pewien banalny trik, dzięki któremu zapomnisz o problemie.

Wsyp szczyptę na patelnię. Zapomnisz o pryskającym tłuszczu
Genialny sposób na smażenie ryby (Getty Images, Nicolas Garrat)

Przed świętami, a nawet i w sam dzień wigilijny, skupiamy się głównie na porządkach i przygotowywaniu pysznych potraw. Chcemy, by wszystko wyszło perfekcyjnie, choć warto skupić się po prostu na miło spędzonym czasie w rodzinnym gronie. Każde opóźnienie jest raczej niemile widziane.

Ryzykiem jest np. smażenie ryby w odświętnym stroju i pięknie wysprzątanej kuchni. Wiadomo bowiem, że tłuszcz zazwyczaj pryska naokoło. Lecz okazuje się, że można tego uniknąć. Wystarczy zastosować prosty trik dobrze znany starszym pokoleniom. Być może zdradziła ci go już babcia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zapytali Polaków o święta. "Moja emerytura to za mało"

Kluczowe zasady podczas smażenia ryby

Jak prawidłowo smażyć rybę? Przede wszystkim należy położyć ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu, który ma pokrywać patelnię w całości. Po drugie ogień nie powinien być zbyt duży. Po trzecie rybę należy przewrócić tylko raz, najlepiej po 5-7 minutach, oczywiście w zależności od jej wielkości. Dzięki temu nie będzie rozpadać się na kawałki.

Sól uratuje sytuację

To triki "poboczne", ale przejdźmy do meritum sprawy, czyli pryskającego tłuszczu. Należy pamiętać, że to woda odpowiada za taki stan rzeczy. Dlatego przed pieczeniem należy dokładnie osuszyć patelnię, a także porządnie odcisnąć rybę za pomocą ręcznika papierowego. Nie polecamy również używania pokrywki, na której gromadzi się woda i skapuje prosto do tłuszczu, automatycznie go "wzburzając".

Co zrobić, gdy te podstawowe zasady nie pomagają? Wtedy polecamy zastosować trik polegający na posypaniu powierzchni patelni odrobiną soli. Możesz zapomnieć o bałaganie w kuchni i niespieralnych plamach na ubraniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: ORY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić