5 najgorszych błędów w przyrządzaniu parówek. Też wkładasz je do piekarnika?

17

Przyrządzanie parówek na pozór jest bardzo prostym zadaniem. Tymczasem okazuje się, że niektórzy niewłaściwie przygotowują ten przysmak. Czego należy unikać? Podpowiadamy.

5 najgorszych błędów w przyrządzaniu parówek. Też wkładasz je do piekarnika?
Parówki (Pixabay)

Nie należy gotować parówek prosto z lodówki. Trzeba je wyjąć na około 20 minut przed rozpoczęciem gotowania, dzięki czemu unikniemy tzw. szoku termicznego - zimne parówki wrzucone do wrzątku mogą popękać. W ten sposób parówki tracą smak i źle wyglądają. Właśnie dlatego do gorącej wody trzeba wrzucać parówki w temperaturze pokojowej.

Nigdy nie gotuj parówek w plastikowych osłonkach. Zawsze zdejmuj je przed wrzuceniem do garnka. Nie trzeba tego robić, jeżeli masz parówki premium w osłonkach z naturalnego flaczka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie potrafią odróżnić leku od suplementu diety

Nie wrzucaj parówek do zimnej wody. Dlaczego?

Parówki zawsze wkładamy do wrzącej wody. To przyspiesza gotowanie i zapobiega niepotrzebnemu wypłukaniu smaku z parówek zbyt długo podgrzewanych. Do wody warto dodać dla smaku kilka ziaren ziela angielskiego. Przyprawy podnoszą smak parówek. Zanim wrzucisz parówki do wrzącej już wody, zmniejsz ogień niemal do minimum i gotuj bez przykrycia, bo pękną - instruuje beszamel.se.pl.

Przygotowujesz parówki? Tych błędów unikaj

Parówek nie można gotować zbyt długo. Są one produktem już ugotowanym, homogenizowanym (silnie rozdrobnionym), co sprawia, że nie potrzebują długiej obróbki cieplnej. Parówki wystarczy tylko podgrzać.

Nigdy nie przyrządzaj parówek w piekarniku! "Wysoka temperatura przyspiesza uwalnianie azotyn z soli peklującej, co sprawia, że parówki przygotowane w ten sposób zamiast smacznym posiłkiem, mogą stać się trucizną" - wyjaśnia wspomniany portal.

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić