Bób - jeść czy wyrzucać skórkę?

60

Czerwiec i lipiec to sezon na bób, który zbliża się wielkimi krokami. Bób to roślina strączkowa, która wyróżnia się nie tylko dobrym smakiem, ale i dużą ilością wartości odżywczych i innych cennych składników. Przed spożyciem bobu warto jednak pamiętać o kilku zasadach.

Bób - jeść czy wyrzucać skórkę?
(unsplash)

Jak niemal każda roślina strączkowa, bób jest cennym źródłem białka, witamin oraz minerałów. Możemy jeść go zarówno jako przekąskę, jak i dodać go do naszych ulubionych potraw z makaronem, czy ryżem. Jak prawidłowo jeść bób i jak go przygotować?

Bób - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Bób przede wszystkim wyróżnia się stosunkowo niską zawartością kalorii. W 100 gramach bobu znajduje się ok. 80 kcal, 7,1 g białka, 14 g węglowodanów, 0,4 g tłuszczów i 5,8 g błonnika pokarmowego. Jest to więc niskokaloryczna roślina strączkowa, która bez obaw może być również spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej. 

Bób zawiera także szereg cennych składników dla ludzkiego organizmu. Jest bogaty w żelazo, magnez, wapń, kwas foliowy, cynk, fosfor oraz potas. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, jego spożywanie może wspomagać trawienie i będzie odpowiadać za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Bób. Jeść ze skórą czy bez?

Bób można jeść zarówno ze skórką, jak i bez. Warto jednak wiedzieć, że w skórce bobu znajduje się wiele cennych składników odżywczych, m.in. witamin z grupy A, B i C. Co więcej, bób ze skórą można jeść tylko wtedy, kiedy mamy do czynienia z młodą rośliną. Skóra młodego bobu jest niezwykle delikatna i odchodzi samoistnie.

Jeżeli skórka jest stara, wtedy będzie ona twarda i nie będzie tak łatwo odchodzić od bobu. Poza tym skórka ze starego bobu jest ciężkostrawna, dlatego jej spożywanie nie jest zalecane. 

Jak jeść bób? Na surowo czy ugotowany?

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że bób można jeść na surowo. Dotyczy to młodych ziaren rośliny, które możemy spożywać bezpośrednio po wyjęcie ze strąków. Dlaczego warto jeść surowy bób? Tradycyjne gotowanie rośliny powoduje bowiem, że traci ono około 40 proc. swoich cennych składników.

Jak ugotować bób?

W pierwszej kolejności, jeżeli chcemy uchronić się przed nieprzyjemnymi wzdęciami, musimy przed gotowaniem odpowiednio przygotować bób. Zalewamy nasiona wrzątkiem i pozostawiamy je na godzinę. Po tym czasie wylewamy wodę, nalewamy zimnej wody do garnka i gotujemy. Niektórzy dodają również do bobu 1 łyżeczkę cukru i soli. 

Bób należy następnie gotować pod przykryciem, do czasu aż zmięknie. Młody bób zazwyczaj gotuje się ok. 15 minut, starszy z kolei trzeba gotować nieco dłużej. Polecaną metodą jest także gotowanie bobu na parze. Wtedy jednak czas przygotowania wydłuży się nawet do 40 minut.

Zobacz także: Jak gotować bób? Sprawdzony sposób na sezonowy przysmak
Autor: WEG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić