Chrupiący bekon z... chleba. Wszyscy będą pytać o przepis
Ten przepis błyskawicznie stał się hitem internetu. Nic dziwnego - TikToker zdradził niekonwencjonalny trik na przyrządzenie pysznego i aromatycznego bekonu... z chleba. Pokochają go nie tylko weganie!
Źródło zdjęć: © TikTok
Przepis na "oszukany" bekon lotem błyskawicy obiegł media społecznościowe i podbił serca nie tylko wegan, ale także zagorzałych mięsożerców. Nie bez powodu internauci nazywają autora przepisu "geniuszem". Wegański bekon jest chrupiący, aromatyczny, a przy tym mniej tłusty i zdrowszy od swojego mięsnego oryginału. Przekonajcie się sami.
TYLKO U NAS! Magda Gessler sprzedaje kaczkę za 197 zł. Daria Ładocha nie zostawiła tego bez komentarza
Przepis na wegański bekon z chleba. Potrzebne składniki:
- Bochenek pszennego chleba tostowego
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- Szczypta soli
- Kilka kropel sosu tabasco (opcjonalnie)
Przepis na wegański bekon z chleba. Sposób przygotowania
- Spłaszcz kromki chleba za pomocą wałka.
- Pokrój każdą kromkę chleba na trzy lub cztery paski i za pomocą wałka ponownie je spłaszcz.
- Przygotuj marynatę - wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w misce. Namocz paski chleba w marynacie przez około minutę.
- W międzyczasie podgrzej oliwę na patelni.
- Zamarynowany chleb smaż, przewracając co kilka sekund, aż będzie chrupiący.
Tak przygotowany "bekon" można jeść jako przekąskę, jako dodatek do obiadu czy sałatki. Smacznego!
Źródło artykułu: o2pl