Przepis na sernik dyniowy. Deser, który osłodzi jesienne słoty
Nadeszła jesień, więc na naszych stołach króluje dynia. Często jednak zapominamy, że to warzywo doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do wytrawnych potraw, lecz także deserów. Na przykład – sernika dyniowego.
Swój wyjątkowy smak sernik dyniowy zawdzięcza nie tylko temu warzywu, lecz przede wszystkim – przyprawom. Mowa oczywiście o cynamonie i imbirze, które w połączeniu z cukrem trzcinowym nadają mu korzenny, a zarazem słodki posmak.
Przeczytaj także: Przepis na sernik jagodowy. Wyjątkowo delikatny i wilgotny
Przepis na sernik dyniowy – potrzebne składniki
- łyżeczka imbiru w proszku
- łyżeczka cynamonu w proszku
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki musu dyniowego
- przygotowany wcześniej spód do ciasta z herbatników
- 3 jajka
- szklanka białego cukru
- kilogram twarogu sernikowego
Przeczytaj także: Szybki sernik z trzech składników. Idealny na upały
Przepis na sernik dyniowy – sposób przygotowania
- Umieść w naczyniu mus dyniowy i twaróg sernikowy, a następnie zmieszaj. Do powstałej masy dodaj jajka oraz biały cukier, całość miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Do masy dodaj wszystkie przyprawy i cukier brązowy, całość wymieszaj.
- Przygotuj formę, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem, aby uniknąć przywierania. Na dnie ułóż przygotowany wcześniej spód do ciasta, a następnie zalej go masą.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy już będzie gorący, wstaw ciasto do środka.
Przeczytaj także: Przepis na sernik Nutella. Na zimno i bez pieczenia
Piecz sernik dyniowy maksymalnie godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż się schłodzi. Możesz podawać ciasto na zimno lub ciepło – będzie doskonale smakować z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.