Ciastka Polvorones. Przysmak na Boże Narodzenie prosto z Hiszpanii
Polvorones to kruche, migdałowe ciastka wypiekane na Boże Narodzenie. Pochodzą z Andalzuji w Hiszpanii, a pierwsze przepisy datuje się na XVI wiek. Są słodkie, delikatne i bardzo aromatyczne. Koniecznie wypróbuj!
Polvorones to kruche ciasteczka z migdałami, które tradycyjnie wypieka się na Boże Narodzenie. Pochodzą z Andaluzji, a ich początki sięgają XVI wieku. Wykonuje się je z mąki, masła, cukru oraz migdałów. Dodatkowo posypuje się je cukrem pudrem co sprawia, że są białe.
Ciastko polvoron jest bardzo kruche. Do tego stopnia, że bardzo łatwo się kruszy przy najlżejszym dotknięciu. Stąd też wzięła się nazwa polvoron - od hiszpańskiego słowa polvo, co znaczy proszek.
Polvorones. Potrzebne składniki:
- 230 g mąki
- 110 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka startego cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kardamonu rozbitych w moździerzu
- 200 g smalcu roztopionego i ostudzonego
- 110 g cukru pudru
- 2-3 łyżki zimnej wody
Czytaj także: Wyjątkowe śledzie na święta. Możesz zrobić je już teraz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilia bez karpia? "Tradycja z PRL-u, ale bez ryb ciężko się obejść podczas wigilii. Będzie drogo"
Polvorones. Sposób wykonania:
Czytaj także: Piernik z warzyw. Ten składnik może zaskoczyć
- smalec ubij z cukrem pudrem mikserem
- dodaj mąkę, migdały, cynamon, kardamon i wodę
- wszystko zmiksuj do połączenia składników
- masa może być dość rzadka
- uformuj z niej kulę i wstaw na 2 godziny do lodówki, żeby wszystko stężało
- na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 5 milimetrów i wycinaj szklanką lub kieliszkiem niewielkie ciasteczka
- ciastka układaj na wyłożonej pergaminem blasze i piecz na złoty kolor 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
- przed podaniem ciasteczka obsyp cukrem pudrem
Gotowe ciasteczka mogą być przechowywane nawet kilka tygodni. Wystarczy, że włożysz je do szczelnego pojemnika. Każdą warstwę ciastek przełóż papierem do pieczenia.