Piernik z warzyw. Ten składnik może zaskoczyć

2

Coraz częściej składnikami tradycyjnych i popularnych ciast stają się warzywa. Zdrowsze zamienniki ciężkich baz pod torty czy serniki z powodzeniem sprawdzają się w klasycznych recepturach. Takim przykładem jest piernik zrobiony na bazie... pomidorów. Choć początkowo ten zestaw nie wszystkich przekonuje, warto przełamać uprzedzenia i nieco nagiąć się w kuchni.

Piernik z warzyw. Ten składnik może zaskoczyć
Ten piernik może zaskoczyć. Nie uwierzysz jaki jest jego główny składnik (Adobe Stock, adobe stock)

Piernik na bazie pomidorów stał się już klasykiem wśród wegańskich deserów. Ale receptura, według której przygotowywane jest ciasto, cieszy się powodzeniem nie tylko wśród osób rezygnujących w diecie z produktów odzwierzęcych. Pomidory nadają lekkości i sprawiają, że ciasto jest przyjemnie wilgotne, a ich zawartość w słodkim deserze dodaje mu wartości odżywczych. I na próżno szukać tu skojarzeń z sosem do pizzy lub keczupem. Piernik pomidorowy jest przyjemnie słodki i lekki.

Piernik pomidorowy. Potrzebne składniki:

  • dojrzały banan
  • puszka pomidorów krojonych
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • dwie szklanki mąki
  • przyprawa do piernika
  • łyżka ciemnego kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piernik pomidorowy. Sposób przygotowania:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Idealny de volaille. Prosty trik na zawijanie słynnych kotletów po kijowsku
  • W misce rozgnieć banana, dodaj pomidory z puszki, wlej olej, wsyp cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
  • W osobnym naczyniu połącz ze sobą suche składniki i dokładnie zmieszaj.
  • Stopniowo przesiewaj przez sitko mąkę z przyprawami do miski z masą bananowo - pomidorową. I mieszaj, by nie utworzyły się grudki.
  • Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni przez około trzy kwadranse.
  • Wystudzone ciasto po wyjęciu z blachy można przekroić wzdłuż i posmarować w środku powidłami śliwkowymi lub dżemem wiśniowym.
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić