Ciasto pijak. Idealny deser na karnawał!

3

Ciasto pijak to idealny deser na karnawał. Choć nazwa tego deseru brzmi całkiem zabawnie, na domowej imprezie karnawałowej z pewnością posmakuje gościom! Nazwa nie jest myląca i ciasto faktycznie ma wiele wspólnego z alkoholem. Biszkopt nasączony jest bowiem wódką. Oto przepis na "ciasto pijak".

Ciasto pijak. Idealny deser na karnawał!
Ciasto pijak. Idealny deser na karnawał! Zdjęcie poglądowe (Adobe Stock, Iuliia Rud)

Ciasto pijak to deser idealny na karnawał. Złożone jest m.in. z wielu warstw biszkoptowych, masy makowo-kokosowej, wódki i polewy czekoladowej. Świetnie sprawdzi się podczas imprezy karnawałowej i przypasuje gościom, którzy zazwyczaj raczą się drinkami. Ciasto jest bardzo mokre i pełne smaku.

Jak przygotować ciasto pijak na karnawał? Wystarczy zgromadzić składniki na biszkopt zwykły, biszkopt makowo-kokosowy, masę budyniową i polewę. Pełny przepis na ciasto pijak znajduje się poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak zrobic biszkopt idealny?

Ciasto pijak. Lista składników

Składniki na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody

Składniki na biszkopt makowo-kokosowy:

  • 6 białek z jaj
  • 140 g cukru pudru
  • 150 g maku
  • 150 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • łyżka mąki
  • łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka

Inne składniki:

  • 20 ml wódki
  • 20 ml wody
  • polewa czekoladowa
  • 300 g - powidła śliwkowe
  • 200 ml likieru, rumu albo wódki
  • paczka biszkopcików

Ciasto pijak. Sposób przygotowania

  1. Wyłóż prostokątną formę do pieczenia papierem.
  2. Aby przygotować biszkopt, oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier. Miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodać sypkie produkty. Wymieszać, przełożyć do formy. Piecz 30 min w temperaturze 180 stopni.
  3. Aby zrobić biszkopt makowo-kokosowy mak, wiórki i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce i ostaw. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier, następnie dodawaj suche składniki. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wódkę 20 ml wymieszać z wodą 20 ml i nasączyć ponczem pierwszy biszkopt. Rozsmarować powidła śliwkowe. Na powidła położyć kolejną warstwę - ciasto makowo-kokosowe.
  5. Masa budyniowa polega na przetarciu żółtek z cukrem. Masa powinna być puszysta. Dodajemy mąkę, gotujemy mleko i dodajemy je do jajecznej masy, wszystko mieszamy, aż zgęstnieje. Ostudzić.
  6. Masło ucieramy mikserem, dodajemy do niego przestudzony budyń, a następnie całość rozsmarowujemy na cieście makowo-kokosowym.
  7. W likierze namoczyć biszkopciki, układać na górze ciasta.
  8. Wszystko polać polewą czekoladową.
  9. Gotowe!
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić