Zapiekanka ze świątecznych resztek. Sycące danie i oszczędność w jednym

Święta, święta... a po nich zalegające w lodówce resztki nadmiarowo kupionego jedzenia. Jeżeli masz wyrzuty, że już za moment przysuszona lekko wędlina wyląduje w koszu razem z ziemniakami z noworocznego obiadu, zamień je w sycącą zapiekankę. To świetny sposób szybki obiad i do tego nie zmarnujesz jedzenia.

Zapiekanka z resztekZapiekanka z resztek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Trudno podać precyzyjny sposób na zapiekankę z resztek. Najlepiej otworzyć własną lodówkę i dokładnie przejrzeć jej zawartość. Najlepszą bazą będą tracące świeżość warzywa, ugotowane ziemniaki czy resztki mięs i wędlin, których niestety na suto zastawiony świąteczny stół kupujemy z nadmiarem.

Inwencja w tworzeniu tego dania jest dość dowolna i jak w większości potraw "jednogarnkowych" wiele zależy od naszych indywidualnych upodobań. Najważniejsze, że dzięki zapiekance nie marnujemy jedzenia.

Zapiekanka z resztek. Potrzebne składniki:

  • resztki wędlin i gotowanych lub pieczonych mięs znalezione w lodówce
  • przyschnięta jarzyna (marchew, korzeń pietruszki, seler i to, co akurat znajdziemy w lodówce)
  • puszka pomidorów lub otwarty i stojący w lodówce przecier pomidorowy
  • ugotowane ziemniaki "z wczoraj"
  • napoczęty kubek śmietany
  • kawałek żółtego sera
  • olej

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie

Zapiekanka z resztek. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj naczynie żaroodporne, dostosowane do ilości składników z jakich planujesz przygotować zapiekankę. Jej dno wysmaruj olejem
  • Mięsa i resztki wędlin pokrój na drobne kawałki. Odrobinę tłuszczu rozgrzej na patelni i obsmaż.
  • warzywa pokrój w plastry, dorzuć na patelnię. Dopraw do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Wymieszaj, aż się przypieką i dodaj przecier pomidorowy.
  • Tak przygotowaną masę wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  • Ziemniaki podgrzej, zmieszaj ze śmietaną i masłem, dodaj gałkę muszkatołową i ubij na puree. Tak przygotowane rozetrzyj na górze zapiekanki.
  • Posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekaj 30-40 minut. Wyjmij, gdy ziemniaki zyskają lekko złotawy kolor.
Wybrane dla Ciebie
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę