Czekoladowy tort naleśnikowy. Zrobisz go w pół godziny
Kiedy przyjadą niezapowiedziani goście lub po prostu masz ochotę na coś słodkiego, doskonałym rozwiązaniem będzie tort z naleśników. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Całość zajmie tylko pół godziny. Koniecznie spróbuj!
Źródło zdjęć: © Getty Images
Tort naleśnikowy powinien mieć mniejszą średnicę, ale być wyższy. Dzięki temu nie tylko lepiej się zaprezentuje na stole, ale także wygodniej będzie go kroić. Na wierzch połóż sezonowe owoce i udekoruj wszystko bitą śmietaną.
Czytaj także: Przepis na deser 2w1! Tort serowy z konfiturą
Tort naleśnikowy. Potrzebne składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 700 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Krem:
- 400 ml śmietany 30- 36 proc.
- 200 g serka mascarpone
- 300g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- owoce sezonowe
Tort naleśnikowy. Sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy.
- Dodaj jajka, dolej mleko i energicznie wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Na patelni usmaż naleśniki.
- Czekoladę posiekaj.
- Śmietanę zagotuj i od razu ściągnij z ognia.
- Dodaj posiekaną czekoladę, odczekaj chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw do przestudzenia.
- Mascarpone zmiksuj i dodaj przestudzoną czekoladę.
- Przekładaj naleśniki, kładąc około 1 łyżkę na każdy naleśnik. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu.
- Ciasto wstaw do lodówki, aż krem zgęstnieje (najlepiej na całą noc, ale może być także podane od razu).
- Wierzch ciasta udekoruj świeżymi sezonowymi owocami i bitą śmietaną.
Czytaj także:Ekspresowy tort z patelni. Zrobisz go w kilka minut